El Banc d'Anglaterra manté contra pronòstic els tipus d'interès al 0,5% tot i el Brexit
La decisió s'ha pres per 8 vots a 1, però s'anticipen canvis a l'agost
LondresEl Banc d’Anglaterra ha decidit aquest migdia mantenir els tipus d’interès en el 0.5%, el mateix nivell des del març de 2008, ja fa més de set anys. La decisió ha agafat per sorpresa uns mercats que, en els darrers dies, havien apostat amb la possibilitat d’una rebaixa d’un quart de punt, com a mesura de precaució davant d’uns primers indicadors econòmics després del Brexit, en el sentit d’un alentiment en sectors claus de l’economia britànica, com la construcció i les manufactures. El programa de flexibilització quantitativa del Banc d’Anglaterra també roman inalterable.
La decisió de mantenir les taxes ha causat un gir negatiu del FTSE 100 i del FTSE 250, que havia assumit una rebaixa dels tipus. La lliura, per contra, ha pujat al seu màxim en les darreres dues setmanes, passant a canviar-se davant del dòlar a 1.3480. L’augment ha estat de quasi el 2 per cent.
“El comitè de política monetària (CPM) s’ha compromès a prendre qualsevol acció que es necessiti per donar suport al creixement i per retornar la inflació a l’objectiu fixat”, es llegeix a les actes de la sessió, mantinguda ahir però feta pública avui a migdia. Hi va quedar reflectit també la preocupació que el Brexit causa: “Algunes empreses estan començant a retardar els projectes d'inversió i a posposar les decisions de contractació. Pel que fa al mercat de l'habitatge [es registra] un debilitament significatiu de l'activitat esperada. En conjunt, aquests indicadors suggereixen activitat econòmica és probable que es debiliti en el curt termini”.
Els mateixos informes preliminars ja esmentats suggereixen un empitjorament de les condicions del comerç minorista, que ha patit el juny més dolent en una dècada, alhora que s’ha produït la més gran caiguda de la confiança dels consumidors en 21 anys.
La propera reunió del comitè tindrà lloc en tres setmanes, durant els primers dies d’agost. La decisió de l’òrgan rector s’ha d’interpretar en el sentit d’una mostra de paciència a l’espera de recol·lectar més dades sobre el comportament de l’economia.
Dels nou membres dels CPM, vuit han votat a favor de no variar la taxa, proposta presentada pel governador, Mark Carney, i només un a favor de fer-ho. Abans del referèndum del 23 de juny, Carney s’havia manifestat partidari d’implementar mesures d’estímuls al llarg de l’estiu si, finalment, es produïa una decisió favorable a la sortida de la Unió Europea i això impactava l’economia.
L’altra lectura de la decisió del Banc d’Anglaterra, però, és política. Si bé Mark Carney s’havia expressat partidaris d’estímuls sempre que les condicions així ho aconsellessin, el fet és que entre dilluns i avui, el Regne Unit ha passat de no tenir un govern per gestionar el Brexit, i restar a l’espera d’una comtessa pel lideratge tory, a tenir ja una nova premier i un ministre d’Economia, Philip Hammond. El nou titular del Tresor ha llançat aquest matí un missatge d’estabilitat en assegurar que no hi haurà un pressupost d’emergència, tal i com l’anterior responsable, George Osborne, havia apuntat.