El Banc d'Espanya rebutja concedir la fitxa bancària a l'ICF
El Govern presenta un recurs i manté l'objectiu de tenir un banc públic
BarcelonaEl Banc d'Espanya ha desestimat la petició de l'Institut Català de Finances (ICF) de comptar amb llicència bancària per operar al mercat minorista per motius tècnics i per la falta d'un informe favorable de la Comissió Europea sobre les ajudes d'estat. Tenir una fitxa bancària per poder operar com a banc públic de la Generalitat era una de les aspiracions històriques de l'ICF, l'institut de crèdit públic del Govern creat per una llei del Parlament del 1985. Fonts del Govern han assegurat a l'ARA que aquest objectiu de comptar amb un banc públic es manté.
La decisió del Banc d'Espanya, que es va prendre al febrer, l'ha avançat aquest diumenge el diari La Vanguardia i fonts del departament d'Economia l'han confirmat a l'ARA. Aquestes mateixes fonts han assegurat que l'ICF ja hi ha presentat un recurs, aquesta mateixa setmana, ja que el Govern considera que la decisió de l'organisme que dirigeix Pablo Hernández de Cos obeeix a motius tècnics que es poden solucionar.
Fins ara, l'ICF, del qual és conseller delegat Jordi Òliva, actua com a organisme de crèdit públic i, entre altres coses, dona crèdits i avals a les empreses, vehicula fons d'inversió en capital risc, però no opera en la banca en el mercat minorista.
La petició de la fitxa bancària la va fer l'anterior govern de la Generalitat, el març del 2021, quan el conseller d'Economia –i també president en funcions– era l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès. Era el primer cop que un organisme de crèdit públic demanava convertir-se en un banc per accedir al mercat minorista. La resolució negativa del Banc d'Espanya va arribar el febrer passat, després d'haver mantingut converses amb el Banc Central Europeu, han informat fonts coneixedores del procediment.
Quan la Generalitat va decidir demanar la fitxa bancària ja va aplanar el camí per si arribava l'autorització. Un mes després de demanar la fitxa, el Govern va aprovar un acord pel qual autoritzava l'ICF a constituir la societat ICF Banc. Una autorització que estava condicionada a obtenir totes les autoritzacions administratives necessàries.
Segons la Generalitat, els motius tècnics pels quals s'ha desestimat la petició són "divergències interpretatives resolubles", informa l'agència Efe. A més, el Banc d'Espanya al·lega que falta un informe favorable de la Comissió Europea sobre les ajudes d'estat que el BCE demana per poder tramitar la llicència.
Fonts del departament d'Economia han indicat que els problemes són de tipus tècnic i possiblement es podran superar, i han subratllat que comptar amb un banc públic català és un objectiu "estratègic" que es manté "intacte", per la qual cosa també s'han començat a estudiar altres "vies alternatives" per aconseguir-ho. Entre altres finalitats, el Govern aspirava al fet que el banc públic català pogués formar part de la gestió dels fons europeus Next Generation a Catalunya i facilitar així la participació en projectes estratègics.
Avals al Tribunal de Comptes
L'ICF és l'organisme a través del qual el Govern va vehicular els avals presentats davant el Tribunal de Comptes per afrontar les fiances de 5,4 milions d'euros exigides a diferents alts càrrecs de la Generalitat pel cas Exteriors. En un primer moment, la instructora, Esperanza García, va rebutjar aquests avals. Però a finals de febrer la sala d'enjudiciament va rectificar la instructora i va avalar el mecanisme. “La resolució allibera els embargaments d’habitatges, pisos o comptes corrents [dels encausats] i fa bons els avals de l’ICF, que permeten defensar la presumpció d’innocència fins que hi hagi una sentència ferma en l'última instància judicial”, va dir en aquell moment el conseller d'Economia, Jaume Giró.
El Grup ICF va tancar el 2021 havent finançat 1.213 persones treballadores per compte propi, pimes, grans empreses i entitats per un import de 535,1 milions d’euros. Segons l'entitat, aquest finançament va contribuir al manteniment i creació de 24.176 llocs de treball. A més, l'any passat l'entitat va reestructurar crèdits per valor de 315,2 milions d’euros. L’ICF va tancar l'últim exercici amb uns resultats nets provisionals de 29 milions d’euros, un benefici que es destinarà íntegrament a reserves. L'entitat ja suma 11 anys de resultats positius, té un coeficient de solvència del 42,2% i un índex de cobertura dels actius dubtosos del 125,9%.