El Banc d'Espanya rebaixa fins al 6% la previsió de creixement de l'economia espanyola per a aquest any
El supervisor preveu la tornada a la normalitat a finals d'any i la recuperació del turisme el 2022
MadridEl 2021 arrancava amb dures restriccions per fer front a la tercera onada del coronavirus i aquestes restriccions han alentit l'activitat econòmica durant les primeres setmanes de l'any. Encara no ha acabat el març, però tots els indicadors apunten a un primer trimestre més fluix del previst. El govern espanyol manté, per ara, les seves previsions econòmiques per al 2021, tot i que el Banc d'Espanya ja ha rebaixat lleugerament el seu optimisme. Segons el regulador, aquest any l'economia començarà a aixecar el cap, però ho farà més tard i més tímidament del previst. El primer trimestre de l'any, el PIB caurà un 0,4%. "Les dades de mobilitat, ocupació i consum han estat dolentes al gener i al febrer", ha apuntat aquest dimarts el director general d'economia del Banc d'Espanya, Óscar Arce.
L'organisme preveu que l'economia espanyola creixi aquest any un 6%, vuit dècimes menys del que havia estimat a les previsions publicades al desembre. La revisió a la baixa respon a l'activitat econòmica "dèbil", pitjor del que s'havia previst, del primer trimestre a causa de les restriccions relacionades amb la pandèmia, i a les ajudes europees, que encara no arriben. Tot i això, el supervisor preveu que el procés de vacunació i l'arribada dels diners del pla de recuperació estimularan l'economia, especialment durant la segona meitat de l'any.
El 6% de creixement del PIB per al 2021 és un clar indici del començament de la recuperació després d'una caiguda històrica de l'11% el 2020 per l'impacte "brutal" de la pandèmia de covid-19. El PIB creixerà un 5,3% el 2022 i un 1,7% el 2023, segons les estimacions de l'organisme dirigit per Pablo Hernández de Cos. El govern de Pedro Sánchez és més optimista i preveu que l'economia creixi aquest any un 7,2% sense tenir en compte les ajudes europees. Si es comptabilitza l'impacte del Pla de Recuperació, l'executiu central estima que el creixement del PIB es pot disparar fins al 9,8%.
El Banc d'Espanya, en canvi, creu que fins a la segona meitat de l'any no es començaran a gastar els fons comunitaris i que el seu impacte en l'economia no es notarà fins al 2022. "Estem veient que els fons potser no arribin al ritme que pensàvem", ha assegurat Arce. Les previsions del regulador no inclouen l'impacte del paquet d'ajudes directes a empreses i autònoms d'11.000 milions d'euros, que podrien contribuir a suavitzar la desaparició d'empreses i la destrucció d'ocupació. L'organisme preveu que l'atur aquest any s'enfili fins al 17%.
El supervisor financer ha tingut en compte, a l'hora d'actualitzar les previsions, la possibilitat de noves onades de contagis, que implicarien allargar mesures restrictives amb un evident impacte econòmic, però també preveu que la vacunació faciliti una "retirada gradual" de les mesures fins a la seva "desaparició pràcticament total" a finals d'any. El regulador preveu, per tant, que la normalitat arribarà d'aquí nou mesos. El turisme, però, no tornarà als nivells previs a la pandèmia fins al 2022, segons apunta.
Amb tot, el Banc d'Espanya adverteix de la dificultat de fer previsions en un clima d'"elevada" incertesa econòmica per la pandèmia. El regulador subratlla que la recuperació econòmica estarà condicionada a l'evolució de la pandèmia i al ritme del procés de vacunació. També a l'impacte econòmic del covid-19, encara difícil de mesurar. Les conseqüències de la crisi dependran principalment "de les seqüeles que la pandèmia pugui deixar sobre el teixit productiu i laboral", és a dir, de la destrucció d'empreses i de l'atur, i de la normalització d'indicadors com el turisme o la taxa d'estalvis de les llars.
Altres escenaris econòmics
El creixement del 6% és l'escenari central que preveu el Banc d'Espanya, però el regulador també ha presentat dos escenaris alternatius: un d'optimista, en què l'impacte econòmic del covid seria més suau; i un altre de pessimista, en què la pandèmia s'allargaria més del previst i l'impacte seria més fort. En l'escenari optimista, s'estima que l'economia podria créixer aquest any un 7,5%, mentre que en l'escenari més pessimista l'augment del PIB aquest any es limitaria al 3,2%. En els dos casos hi ha hagut un revisió a la baixa.
En qualsevol cas, el Banc d'Espanya treballa amb la hipòtesi que la pandèmia i els seus efectes econòmics no s'allargaran més enllà del 2022 i la normalitat s'anirà imposant progressivament. "La recuperació dels nivells del PIB prepandèmia tindrà lloc el 2023", segons l'escenari principal, i "s'avançaria una mica més d'un any en l'escenari suau", afirma el regulador. El que encara no es pot estimar és la petjada que deixarà la pandèmia en el teixit productiu.