El PIB fregarà el 2% l'últim trimestre, segons el Banc d'Espanya
Linde demana vigilar els ingressos impositius per evitar desviacions del dèficit
MadridEl Banc d'Espanya (BE) treballa amb unes altes previsions de creixement de l'economia espanyola fins a finals d'any. Segons el governador de la institució, Luis María Linde, que aquest dimecres ha comparegut a la comissió de Pressupostos del Congrés per analitzar els comptes per al 2015, el BE calcula que la taxa de variació interanual del PIB espanyol s'aproximi al 2% l'últim trimestre, una taxa que també podria ser la del creixement mitjà de l'economia l'any que ve, tal com preveu l'executiu de Mariano Rajoy als pressupostos generals de l'Estat del 2015, que inclouen una revisió del quadre macroeconòmic enviat a Brussel·les el maig i que ara preveu un creixement del PIB de l'1,3% per a tot el 2014, una dècima per sobre del que hi havia llavors.
Els riscos d'una tercera recessió
Linde ha afirmat que les perspectives de l'economia espanyola són més favorables que les de fa un any, si bé ha advertit que l'escenari de recuperació "no està exempt de riscos". En aquest sentit, ha alertat sobre la situació de l'entorn exterior i sobre els efectes de la crisi en la situació real i financera de les famílies i empreses, en un context "en el qual cal seguir amb el desendeutament privat i la consolidació fiscal".
El BE ja va advertir la setmana passada dels riscos d'un descens del consum intern, després que el Banc Central Europeu (BCE) alertés dels riscos d'una nova recessió a l'eurozona, ja que la seva economia està "en punt mort", segons el president del BCE, Mario Draghi.
De totes maneres, Linde ha puntualitzat que la millora de la situació cíclica i la "significativa" reducció de la prima de risc i els tipus d'interès del deute públic tenen un efecte positiu "rellevant" sobre els comptes públics "que contrasta amb la pressió negativa que aquestes variables estan jugant els últims anys".
Pel que fa la inflació, Linde preveu que a finals d'any la taxa pugui tornar a valors que, "tot i que siguin baixos, siguin positius".
Control de la recaptació
Linde, a més, ha demanat a govern espanyol que es faci un seguiment "continu" de la recaptació impositiva el 2015 per poder reaccionar "a temps" i que no es produeixin desviacions respecte a objectius de dèficit públic. El governador del BE ha basat aquesta petició en la "incertesa" que envolta "habitualment" els càlculs de l'impacte dels canvis impositius.
Ha recordat que la reforma fiscal tindrà un cost pressupostari "relativament" menor el 2015 i ha afegit que tindrà un abast més gran quan s'hagi completat la seva implantació. Segons els càlculs de l'executiu de Mariano Rajoy, la previsió pressupostària anticipa que aquesta pèrdua de la recaptació es veurà compensada per l'augment de dinamisme dels ingressos "en un context d'enfortiment de la recuperació, en particular, de la demanda interna".