El banc brasiler BTG es ven el 62% de Tabasa a un fons d’AXA
Les privatitzacions de la Generalitat són un niu de sorpreses, i ahir en va saltar una de nova: el banc brasiler BTG Pactual, principal accionista de l’empresa que gestiona Tabasa i el Túnel del Cadí, ha decidit vendre’s la seva participació i abandonar el projecte. Feia només dos anys i un mes que la companyia s’havia adjudicat la concessió d’aquestes infraestructures juntament amb Abertis: el banc brasiler controlava un 65% del capital i la concessionària catalana el 35% restant. Ara l’accionista majoritari serà el fons francès Ardian, vinculat al conglomerat AXA, que es quedarà totes les accions de BTG. Ardian ja és el soci d’Abertis a la concessionària d’autopistes Sanef i té un fons destinat a la inversió en infraestructures.
Tot i marxar de manera precipitada, l’operació no ha estat un mal negoci per a BTG. El contracte signat amb la Generalitat estava valorat en 430 milions d’euros, dels quals el banc brasiler havia pagat fins ara 59 milions. La venda a Ardian s’ha fet per 146 milions, de manera que el banc brasiler ha multiplicat per 2,4 la seva inversió inicial.
La marxa de BTG pot tenir implicacions més enllà de la concessió de Tabasa. La irrupció d’aquest banc el 2012 va sorprendre per dos motius: primer, perquè era absolutament desconegut a casa nostra (en més d’una ocasió el conseller delegat d’Abertis, Francisco Reynés, es va atribuir la descoberta del banc gràcies als seus viatges al Brasil). El segon motiu és que BTG no només va ser el soci d’Abertis a Tabasa, sinó també el d’Acciona en la privatització d’Aigües Ter Llobregat (ATLL), la més gran que ha fet mai la Generalitat. Curiosament, BTG es va aliar amb Acciona per guanyar el concurs a Agbar, que en aquella època estava participada per La Caixa, com Abertis.
La gran incògnita és si BTG també planeja marxar d’ATLL, tenint en compte la incertesa que hi ha sobre l’adjudicació d’aquesta companyia. El concurs es va celebrar el 2012 i està actualment als tribunals.