Balfegó s'enfronta a flotes espanyoles per la quota de tonyina vermella

El grup català acusa competidors d'altres comunitats de pressionar els partits per canviar la llei i prendre'ls quota pesquera

Balfegó s'enfronta a flotes espanyoles per la quota de tonyina vermella
Elena Freixa
26/05/2016
3 min

BarcelonaLa tonyina vermella és la varietat d'aquesta espècie més preuada avui al mercat. La seva pesca està controlada a tota la UE, amb quotes atorgades als estats que, en el cas d'Espanya, estan repartides entre diferents flotes. El grup Balfegó, de l'Ametlla de Mar, és la principal empresa de la flota catalana amb un 28% de la quota estatal de tonyina vermella, un negoci que veu perillar pels moviments i pressions que arriben d'altres comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Altres flotes pesqueres de l'Estat, a les Canàries, Almeria o Castelló, volen un nou repartiment per poder entrar al negoci d'aquesta varietat. Des d'aquests territoris exerceixen pressió sobre els polítics i, en plena precampanya electoral, ja han arrencat compromisos d'alguns partits per canviar l'actual mapa de drets de pesca. Balfegó ha reclamat a la Generalitat i els partits catalans que facin un pas endavant per defensar la quota catalana.

El director general de l'empresa, Juan Serrano, atribueix els moviments a "l'enveja malsana" d'alguns competidors, a qui ha acusat de voler generar inseguretat jurídica forçant un canvi legislatiu que no té justificació. Les quotes actuals es remunten al 2008, quan el govern espanyol va requerir a les empreses provar la quantitat de tonyina vermella que pescava cada vaixell de la flota i, amb aquesta informació, va repartir les quotes de nou. "Això ja va fer que Balfegó passés del 42% al 28%", es queixa Serrano.

L'empresari lamenta que es vulguin establir noves regles al sector sense tenir en compte que les empreses han fet inversions i esforços per "millorar l'eficiència i la seguretat". "Això és com si vull obrir una farmàcia i en comptes de comprar una llicència faig pressió perquè canviïn les lleis i me n'atorguin a mi una de nova", insisteix.

Balfegó utilitza la tècnica de pesca que consisteix a envoltar les tonyines i mantenir-les amb vida per engreixar-les a la seva granja a l'Ametlla de Mar i vendre-les després. El grup va pescar 1.380 tones de tonyina l'any passat amb la seva flota de dos vaixells propis i dos més que treballen per a ells a Catalunya amb la mateixa tècnica. L'empresa també compra tonyines a pesquers francesos i les ven, principalment als mercats exteriors.

Una inversió de 6M aturada

L'empresa Balfegó ha paralitzat una inversió de sis milions d'euros per construir una nova nau per emmagatzemar-hi el peix congelat que és l'aliment de les seves tonyines, principalment verat i sardines. "No ho farem si no estem segurs que les lleis no ens canviaran demà", ha assegurat Serrano. També ha dit que l'empresa té pendent una ampliació de les instal·lacions de l'Ametlla.

El que ja està en marxa és la construcció d'un nou vaixell per circular per l'interior de les instal·lacions on s'engreixen les tonyines. Serà un projecte al qual s'han destinat set milions d'euros.

El directiu de la companyia ha recordat que Balfegó és una de les activitats més importants del municipi. Dóna ocupació a 200 persones de manera directa i un nombre similar de manera indirecta.

L'exercici passat, que va acabar el 30 d'abril, va facturar 38 milions d'euros només amb la comercialització de la tonyina. Si s'hi sumen la resta d'activitats del grup, entre les quals les visites a la granja per on van passar 15.000 turistes, els ingressos totals van arribar als 50 milions.

El 85% de les vendes de tonyina van ser a l'exterior, amb els EUA i el Japó com a mercats prioritaris i amb més pes. L'empresa destina el seu producte al canal de l'alta restauració: "Som a restaurants de referència de més de 30 països de tot el món", explica Juan Serrano.

Nova botiga gastronòmica a Barcelona

Balfegó vol fer un gir per apropar-se al client final i per això treballa en la propera apertura d'un restaurant i espai gastronòmic a Barcelona que obrirà a l'octubre. S'ubicarà a la Diagonal, a prop de l'encreuament amb el carrer Muntaner.

Serrano ha explicat que serà un espai amb degustació de tonyina, on es faran demostracions i sessions gastronòmiques i on també hi haurà una botiga per comprar producte. "Cal que la gent sàpiga el que està comprant i amb la tonyina això no sempre passa", insisteix.

stats