Aval judicial als acomiadaments de Panrico a Catalunya
L’única esperança de la plantilla és que l’encariment de les indemnitzacions faci que l’empresa replantegi l’ERO
BarcelonaLa vaga de set mesos que mantenen els treballadors de Panrico a Santa Perpètua de Mogoda va patir un revés judicial ahir amb la sentència que frena només en part l’ERO de l’empresa brioixera però que no atura els 154 acomiadaments previstos a la fàbrica catalana (els 30 que ja van fer-se l’any passat i els 124 d’aquest any). La decisió de l’Audiència Nacional dóna llum verda al fabricant de Donuts per aplicar una retallada que deixaria la fàbrica amb 70 persones com a màxim, pràcticament un terç dels empleats que hi havia abans que es comencés a executar l’expedient l’any passat.
El comitè de Santa Perpètua va entomar la decisió del jutge amb resignació i tristesa abans de tancar-se en una assemblea en què es van donar 48 hores per decidir si tirar endavant amb la vaga o desconvocar-la per no caure en la il·legalitat. L’assemblea es va viure amb tensió pel negre escenari que obre la decisió judicial i que condemna la planta catalana, segons van dir a l’ARA fonts de la plantilla. “La fàbrica quedaria amb una sola línia de producció de Donuts i no sabem què passarà amb la resta de productes que produïm”, aventurava Félix Trigueros, membre del comitè de la planta abans de l’assemblea.
El recurs d’impugnació que va presentar CCOO a l’ERO ha fracassat en l’objectiu de presentar la retallada a Santa Perpètua com un moviment discriminatori respecte al tracte més benèvol que van rebre altres centres de treball. Segons diu el jutge a la sentència, les proves aportades per CCOO no demostren “les sospites” que hi hagi hagut discriminació. El magistrat troba demostrat que el motiu pel qual s’acomiaden més treballadors de la planta de Santa Perpètua és perquè tenen un sou que és, de mitjana, un 20% superior al d’altres centres.
El que sí que va avortar el jutge van ser els acomiadaments futurs que s’havien de fer entre el 2015 i el 2016. Són un total de 156, però cap afecta la fàbrica catalana, on tots els acomiadaments serien aquest any com a tard. Segons el text, projectar una tisorada amb tanta antelació no es pot acceptar perquè es basa en “previsions impossibles de contrastar”. L’Audiència emplaça Panrico a presentar un nou expedient si quan arriba el 2015 es donen les causes que justifiquin una nova reestructuració de plantilla. Fer-ho ara, afegeix, seria com recórrer a “una bola de vidre”.
Acomiadaments més cars
La sentència no va anul·lar l’ERO tal com volia CCOO i va donar per bons els 589 acomiadaments previstos per al 2013 i el 2014, però sí que va encarir-los substancialment. Els 312 que ja van executar-se l’any passat van ser considerats improcedents i això implica, d’entrada, elevar les indemnitzacions, segons van assenyalar fonts jurídiques.
L’empresa va comunicar als afectats que pagaria les indemnitzacions diferidament en 18 mesos perquè no tenia prou liquiditat per fer-ho en un sol termini. La solució, segons el jutge, “no s’ajusta a dret” perquè no va quedar prou acreditada la falta de recursos, sobretot quan Panrico s’havia venut mesos enrere les galetes Artiach per 61 milions. Reconèixer els acomiadaments com a improcedents implica que els afectats cobrin 45 dies per any treballat (33 dies des de l’aplicació de la reforma), en comptes dels 20 dies que van cobrar. Això, segons les mateixes fonts, pot plantejar un problema seriós a Panrico si té problemes de liquiditat, com va dir.
L’encariment de la reestructuració pot obrir una nova via de diàleg a Santa Perpètua. Fins pocs dies abans del judici, la Generalitat va pressionar la plantilla de Panrico perquè votés una proposta de mediació pactada amb l’empresa que reduïa els acomiadaments a Catalunya a poc més de 100. El Govern no va fer declaracions ahir sobre la sentència, però el nou escenari que incrementa el cost que haurà d’afrontar Panrico pot fer canviar les postures i propiciar, segons el pas que faci la plantilla, un nou apropament.