Automoció

Seat i els fabricants espanyols, els grans beneficiats de l'ajornament de l'Euro 7

La nova normativa encariria entre 2.000 i 3.000 euros cada cotxe, amb més impacte en els vehicles petits

Barcelona"Si apliquem l'Euro 7, hauran de tancar fàbriques de cotxes". Així s'expressava fa uns pocs mesos el president de Seat i Cupra, i també de la patronal espanyola dels fabricants d'automòbils (Anfac), Wayne Griffiths. La decisió presa aquest dilluns pels Vint-i-set d'endarrerir aquesta norma ha donat aire als fabricants espanyols d'automòbils.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Tant la patronal espanyola del sector com l'europea, Acea, han fet el màxim de pressió per provocar aquest endarreriment de l'entrada en vigor de la norma. I al seu costat, els primers executius de les grans marques europees, Oliver Blume (grup Volkswagen), Luca de Meo (grup Renault) i Carlos Tavares (grup Stellantis), han pressionat per aconseguir que aquesta normativa anticontaminació no entrés en vigor el juliol del 2025, tal com estava previst.

Cargando
No hay anuncios

Per què la indústria espanyola de l'automòbil és la que hauria patit més l'entrada en vigor de l'Euro 7? Doncs perquè a Espanya es fabriquen bàsicament cotxes petits i barats. L'Euro 7 implicaria un augment de preu d'entre 2.000 i 3.000 euros per vehicle. L'Euro 7 "serà molt més perjudicial per a Espanya que per a altres països", explicava el director general de la patronal Anfac, José López-Tafall, perquè "l'impacte en termes relatius serà més gran en els vehicles de menys preu, que són els que fabriquem aquí tradicionalment, que són els més petits i mitjans".

Cargando
No hay anuncios

A més, els marges dels cotxes més petits són molt limitats, mentre que en el cas dels cotxes més grossos i cars el marge per al fabricant és més gran i, per tant, hi ha més possibilitat que el productor absorbeixi una part de l'increment del cost.

Un raonament que explica per què la planta de Seat de Martorell podria ser de les més perjudicades a Espanya si entrés en vigor aquesta normativa, perquè a la planta del Baix Llobregat es produeixen models petits, com l'Audi A1, el Seat Ibiza i l'Arona, i dos models mitjans, el León i el Cupra Formentor. Fins al 2025, si tot va bé, no es començarà a fabricar un cotxe 100% elèctric a Martorell. Una altra fàbrica que podria patir molt és la de Volkswagen a Navarra, on es fabrica el Polo.

Cargando
No hay anuncios

L'acord dels estats membres de la UE preveu defensar conjuntament al Parlament Europeu que l'entrada en vigor de la normativa s'ajorni dos anys: pel que fa als cotxes, passarà del 2025 al 2027, i pel que fa als camions, del 2027 al 2029. També eliminaran les rebaixes d'emissions que proposa la Comissió Europea a l'Euro 7 i deixaran les de la normativa anterior, l'Euro 6. És a dir, un màxim de 80 mil·ligrams per quilòmetre (mg/km) d'òxid de nitrogen (NxOy) per als vehicles dièsel i uns 60 mg/km per als de gasolina.

La principal novetat de l'Euro 7 respecte a l'anterior normativa és que s'introduiran nous límits per a les partícules contaminants dels frens i dels neumàtics, i pretén ser més exigent amb els requisits de durabilitat mínima de les bateries dels cotxes i, en general, de la vida útil dels vehicles. Ara bé, també sobre aquestes qüestions els estats membres han rebaixat les aspiracions de la Comissió Europea, tal com demanava la indústria del sector automobilístic.

Cargando
No hay anuncios

Satisfacció patronal

Per això la decisió dels estats membres de la UE d'ajornar l'entrada en vigor de la normativa Euro 7 ha estat ben rebuda pel sector. L'Associació Europea de Fabricants d'Automòbils (Acea) i l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (Anfac) han celebrat la posició del Consell Europeu de rebaixar les ambicions climàtiques i endarrerir l'aplicació de la norma Euro 7. Per a aquestes patronals, és un pas en "la direcció correcta", perquè la proposta inicial de la Comissió Europea era "totalment desproporcionada i generava alts costos per a la indústria i els clients".

Cargando
No hay anuncios

Segons fonts d'Anfac, aquesta orientació representa una aproximació "molt més assenyada" que la inicial, que plantejava impactes "molt negatius" per a la indústria espanyola amb uns beneficis mediambientals "marginals". Anfac ha assenyalat que el text acordat aquest dilluns planteja reptes per a turismes, furgonetes i, especialment, per a vehicles pesants, cosa que requerirà "grans inversions, nous dissenys i assajos" per a un sector que està invertint "la major part dels seus recursos" en la descarbonització.

La directora general d'Acea, Sigrid de Vries, ha assegurat que la seva indústria està "totalment compromesa" amb abordar la contaminació de l'aire i el canvi climàtic, per la qual cosa ha demanat al Parlament Europeu i a la Comissió que treballin cap a una regulació de l'Euro 7 que permeti centrar-se en aquests objectius mediambientals mentre mantenen els vehicles assequibles i el sector competitiu.

Cargando
No hay anuncios

Espanya és el segon productor europeu d'automòbils i el novè del món. L'any passat el sector va aportar un 8,1% del PIB i un 9% de l'ocupació, amb una producció de 2,21 milions de vehicles, dels quals gairebé 1,8 milions eren turismes, i l'exportació d'1,93 milions de vehicles, dels quals 1,58 milions eren turismes.