Repsol reacciona a la fi de l'impost a les energètiques: aprova una inversió de 800 M€ a Tarragona
L'Ecoplanta crearà 340 llocs de treball i serà pionera en la generació de metanol renovable
![Les instal·lacions de la petroquímica de Repsol.](https://static1.ara.cat/clip/8cc10192-2f47-48bf-aedc-8d894a13f65b_source-aspect-ratio_default_0_x1089y857.jpg)
El consell d'administració de Repsol ha donat aquest dimecres llum verda a la inversió de 800 milions d'euros a l'Ecoplanta de Tarragona. És un projecte pioner a Europa perquè generarà metanol renovable, un combustible que ha de descarbonitzar el transport. S'aprova una setmana després que decaigués l'impost extraordinari a les energètiques. Repsol havia congelat algunes de les seves inversions per aquest impost. La posada en marxa de l'Ecoplanta està prevista per al 2029 i suposarà la creació de 340 llocs de treball.
La instal·lació es convertirà en la primera planta d'Europa de fabricació de metanol renovable i metanol circular. Es farà transformant residus urbans en combustibles renovables i pretén convertir-se en una solució que ajudi a reduir emissions de CO₂ al transport i a fomentar l'economia circular.
Aposta pel territori
L'Ecoplanta s'integrarà al complex industrial de Repsol a Tarragona per aprofitar infraestructures ja existents i accelerar la transformació del centre en un pol multienergètic. La fase de construcció de la planta generarà uns 2.800 llocs de treball. La planta tindrà capacitat per processar fins a 400.000 tones anuals de residus sòlids urbans i convertir-los en 240.000 tones de combustibles renovables i productes circulars.
"Aquesta inversió és una clara aposta de Repsol per mantenir l'ocupació industrial a Espanya i continuar generant riquesa a l'entorn", ha dit l'empresa en la nota de premsa facilitada als mitjans. El director del complex industrial de Repsol a Tarragona, Javier Sancho, ha afegit que "és la inversió més gran de la història del complex" i que "és una molt bona notícia per al territori".
Caiguda de l'impost a les energètiques
La inversió milionària de Repsol es confirma una setmana després de l'adeu definitiu a l'impost extraordinari a les energètiques. Aquest impost gravava les grans energètiques (amb una facturació superior als 1.000 milions d'euros) amb una taxa de l'1,2% dels ingressos a Espanya. Amb el descarrilament, les empreses afectades (Repsol, Iberdrola, Endesa, Naturgy i Moeves, l'antiga Cepsa) se salven de pagar pels ingressos obtinguts el 2024. Així, en la sessió del consell d'administració celebrat a Madrid, Repsol ha donat llum verda a la instal·lació.
Repsol s'havia mostrat obertament en contra de l'impost i havia deixat ajornat inversions milionàries. Aquest era un dels projectes que la multinacional tenia en quarantena a l'espera de la decisió del govern espanyol.
Quan Junts va tombar l'impost energètic el conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, va fer unes declaracions coherents amb la inversió d'ara: "És el moment per a nosaltres d'enfocar-nos en el futur i les oportunitats que han de venir", i va dir que la fi de l'impost "permet avançar en les inversions industrials que tenim planificades a Espanya"
Durant els dos anys de vigència d'aquest impost extraordinari, Repsol ha pagat prop de 800 milions d'euros, cosa que equival a una tercera part dels 2.400 milions d'euros que el govern espanyol ha ingressat a través del sector energètic. El 2023, pels ingressos del 2022, el ministeri d'Hisenda va recaptar 1.644 milions d'euros per aquest tribut, mentre que aquest 2024 les companyies energètiques han liquidat 1.164 milions, un 29,2% menys.
Projecte seleccionat al European Innovation Fund
L'Ecoplanta de Tarragona ha estat seleccionada per la Unió Europea entre més de 300 projectes per rebre finançament a través del programa Innovation Fund. El motiu és el seu potencial elevat per reduir emissions, el seu caràcter innovador i també ha estat seleccionada per ser una instal·lació única a Europa.
"Aquestes tecnologies són complementàries per cobrir la demanda del transport marítim i tecnològicament madures per a la seva implantació, també s'utilitzen en el transport per carretera, com a matèria primera en la fabricació de gasolina i dièsel renovables", ha explicat Repsol.
Segons la Comissió Europea, l'Ecoplanta aconseguirà reduir durant els primers deu anys de funcionament l'equivalent a 3,4 milions de tones de CO₂ en emissions de gasos d'efecte hivernacle. Repsol té com a objectiu produir entre 1,5 i 1,7 milions de tones el 2027 i fins a 2,7 milions de tones anuals el 2030.
L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha celebrat aquesta tarda la inversió de Repsol: "Diversifica el nostre polígon industrial, i estem molt, molt satisfets". En declaracions als mitjans aquest dimecres, Viñuales ha recordat que el projecte suposa la creació de més de 340 llocs de treball, que "seran 2.800 durant la seva construcció". Es tracta d'un projecte pioner a Europa per generar metanol renovable, i desbloqueja un dels seus megaprojectes al país, després que la setmana passada decaigués la continuïtat de l'impost extraordinari a les energètiques.
"Últimament, tenim bones notícies aquí a Catalunya", ha dit l'alcalde en referència a les noves inversions i al retorn d'empreses que van marxar al 2017 després del procés independentista, com Banc Sabadell.