Catalunya, líder en punts de recàrrega de cotxe elèctric d'una Espanya cuera a Europa
Els experts recorden que hi ha molt camí per recórrer malgrat la millora dels indicadors durant el 2024


BarcelonaEl cotxe elèctric no acaba d'arrencar. De fet, les vendes el 2024 de vehicles electrificats a Espanya han caigut, i Espanya es manté en el vagó de cua dels països europeus en l'electrificació del transport. Però enmig d'aquestes males notícies hi ha un petit bri d'esperança a Catalunya: és la comunitat líder dins l'Estat en punts de recàrrega de cotxes elèctrics, segons es desprèn de l'últim Baròmetre de l'Electromobilitat publicat per la patronal de fabricants de vehicles, l'Anfac.
Tot el sector considera que la xarxa de recàrrega és clau per al desenvolupament del cotxe elèctric. Les dades de la patronal indiquen que l'Estat va tancar el 2024 amb 38.725 punts de recàrrega operatius, 9.424 més que l'any anterior, és a dir, un creixement del 32%. Tot i això, Espanya podria disposar ja d'una xarxa de 50.171 punts de recàrrega si entressin en funcionament els 11.446 punts no operatius que hi ha, matisa la patronal.
Malgrat el creixement, la xarxa és lluny dels objectius: el 2024 Espanya hauria d'haver tancat amb 63.500 punts de recàrrega, és a dir, molt per sobre de la realitat. I, segons l'Anfac, només s'ha assolit un 3,5% de l'objectiu per a l'any 2030.
L'Anfac elabora un índex d'electromobilitat, amb base 100, que elabora periòdicament i que té en compte la venda de cotxes electrificats, els punts de recàrrega i la quota total de cotxes elèctrics, entre altres factors. En el baròmetre del quart trimestre del 2024 Catalunya ocupa el tercer lloc, per darrere de Madrid (21,7 sobre 100) i Navarra (20,8). La puntuació de Catalunya és de 18,5, més de dos punts per sobre d'un any enrere, una millora molt lligada a la xarxa de recàrrega. Catalunya també ocupa el tercer lloc en penetració del vehicle electrificat, també per darrere de Madrid i Navarra, però ocupa el segon lloc en vehicle electrificat sobre el mercat total, només superada per la comunitat foral.
La xarxa catalana
El lideratge català en la xarxa de punts de recàrrega d'accés públic a Espanya és claríssim. Dels 38.725 punts de recàrrega operatius a l'Estat, a Catalunya n'hi ha 9.125 (per sobre del 23%). La segona comunitat és Madrid, amb 4.873 punts, i tanca el podi Andalusia, amb 4.676 punts. Això sí, Catalunya també és la comunitat que té més punts de recàrrega no operatius: 2.449 dels 11.446 que hi ha al conjunt de l'Estat.
L'existència de punts de recàrrega no és l'únic problema, però, per potenciar el cotxe electrificat. Els punts existents han de ser accessibles i estar ben senyalitzats. En aquest sentit, el director general de l'Anfac, José López-Tafall, assegura que "qualsevol que circuli per les carreteres espanyoles sap que no hi ha senyalització dels molts i bons punts de recàrrega que hi ha. Només cal sortir a França o Portugal per adonar-se que hi ha països que sí que han prioritzat aquest aspecte, crític per donar confiança als que s'estan plantejant un canvi de tecnologia”.
Dins de les necessitats dels conductors de cotxe elèctric, destaca la de trobar punts de recàrrega ultraràpida, especialment quan circulen per carreteres i autopistes fent viatges llargs. Els carregadors més ràpids són els de més de 250 kW, que permeten fer la recàrrega d'un cotxe en un període d'entre 10 minuts i un quart d'hora. A Espanya hi ha operatius 1.437 carregadors d'aquest tipus d'accés públics, dels quals 184 són a Catalunya, que ocupa el segon lloc després d'Andalusia, que en té 194.
Pel que fa als carregadors ràpids, els d'entre 150 i 250 kW, que tarden entre un quart d'hora i mitja hora a carregar la bateria, a Catalunya n'hi ha 219 dels 1.818 que hi ha a tot l'Estat. En aquest nivell, la posició no és tan bona, ja que per davant se situen Madrid (242), Andalusia (239) i Castella i Lleó (231).
Lideratge a les ciutats
Segons les dades de la patronal, el 59% dels punts de recàrrega a Espanya són urbans. I en aquest tipus, el lideratge català és destacat. A Espanya hi ha quasi 23.000 punts de recàrrega urbans, dels quals 6.216 són a Catalunya (el 27%), el doble que la segona comunitat, que és Madrid, que té 3.140 punts de recàrrega.
El director general de l'Anfac creu que les xifres del Baròmetre de l'Electromobilitat indiquen que els avenços realitzats en mobilitat elèctrica "són positius", però que la cursa és a escala europea i "cal accelerar". Per això el representant de la patronal demana un pla de xoc al govern perquè "el desplegament de vehicle elèctric representa no només una oportunitat, sinó també una necessitat per mantenir la competitivitat de la indústria de l'automoció a Espanya i a Europa".
El baròmetre analitza la situació a Espanya per comunitats, però també la posició d'Espanya –que és el segon fabricant de cotxes d'Europa i el novè del món– en comparació amb la resta de països europeus. I l'Estat punxa clarament en electromobilitat: en l'indicador global de l'Anfac, Espanya té una puntuació de 15,5, per sota de la mitjana dels 27 estats de la Unió Europea (29) i molt lluny dels estats punters com Noruega (107,3), els Països Baixos (80), França (36,4), el Regne Unit (32,8), Portugal (32,5) o Alemanya (32,3). Per darrere d'Espanya se situen estats com Itàlia (14,4), la República Txeca (12,6) o Hongria (12,5).