L’autoconsum augmenta de forma exponencial
Les instal·lacions creixen quasi un 50% cada trimestre des de la fi de l’impost al sol
BarcelonaL’autoconsum fotovoltaic amb plaques solars a les teulades de les cases creix de forma exponencial trimestre rere trimestre des del 2019, quan es va suprimir l'anomenat impost al sol. “Avança molt bé”, reconeix el director de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Manel Torrent, malgrat que reconeix que té “un efecte relatiu” en l’avenç de la descarbonització de la generació elèctrica.
Les dades donen una idea del seu creixement. Des del primer trimestre del 2019 ha crescut un 48% cada tres mesos. L’últim trimestre del 2020, s’han registrat 1.878 noves instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic, amb una potència total de 14,63 MW.
La normativa ha contribuït molt a aquest creixement. D’una banda, els autoconsumidors, si aboquen energia sobrant a la xarxa, poden rebre una compensació en forma d’estalvi en el seu rebut. De l’altra, molts ajuntaments han suprimit traves, com la necessitat de llicència d’obres, o han introduït bonificacions en l’impost de béns immobles —com és el cas de Barcelona—, que fan atractiva la instal·lació. A més, els preus dels panells són atractius, fins al punt que es poden comprar en grans magatzems com Ikea o Leroy Merlin. Les comercialitzadores han creat, a més, un model de negoci entre energètic i financer.
Ja hi ha un grapat de comercialitzadores elèctriques i empreses instal·ladores que han tancat acords que permeten al client instal·lar plaques fotovoltaiques a casa seva sense cap despesa, ja que la inversió, que pot anar d’uns 4.000 euros a uns 12.000 en funció del nombre de plaques, de si hi ha bateries de suport i altres aspectes, s’amortitza amb l’estalvi en el rebut i bolcant l’excedent a la xarxa.
Poca potència
Malgrat el creixement, la majoria de l’autoconsum és domèstic. Tres de cada quatre instal·lacions a Catalunya són de menys de 5 kW, un 18% d’entre 5 i 25 kW, i menys del 6% superen els 25 kW, que corresponen a grans instal·lacions, més lligades al sector empresarial i industrial.
Barcelona és el primer municipi en potència instal·lada d’autoconsum (4.753,83 kW) i el segon en nombre d’instal·lacions (419) per darrere de Sant Cugat del Vallès (525). Però crida més l'atenció el rànquing en funció del nombre d’habitants. Santa Eulàlia de Ronçana, amb més de 14 instal·lacions per cada 1.000 habitants, se situa al capdavant del rànquing, seguit de municipis com Alella, Tiana o Vallirana. L’Icaen ha constatat, a més, que, malgrat que cada cop hi ha més facilitats per instal·lar autoconsum en comunitats de veïns, hi ha una clara correlació entre el nombre d’instal·lacions per cada miler d’habitants i els nombre d’habitatges unifamiliars que hi ha en un municipi.
A Espanya, l’autoconsum ha crescut un 30% el 2020, tot i la pandèmia. “El suport administratiu, amb la reducció de tràmits com la llicència d’obres, permet acostar l'energia fotovoltaica a les llars”, afirma Rafael Benjumea, president de la patronal Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF).