Creixen les ofertes de treball però els salaris continuen estancats, segons Infojobs

L'informe alerta que costa trobar professionals ben formats en noves tecnologies

Imatge d’arxiu dels treballadors de Nissan a la planta que l’automobilística té a la Zona Franca de Barcelona.
Natàlia Vila
10/05/2018
2 min

BarcelonaCreix l'oferta de llocs de treball a Catalunya, però els salaris s'estanquen. Aquestes són les dues conclusions principals de l'informe anual que fan conjuntament Esade i el portal de llocs d'ocupació Infojobs.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Catalunya va ser la segona comunitat, al darrere de Madrid, on es van crear més vacants. Concretament Infojobs va recollir un total de 740.953 opcions de llocs de treball, un 25% més que l'any anterior. Aquest nombre de vacants suposen el 28% del total de les que ha publicat el portal al conjunt d'Espanya.

Tot i això, l'augment de l'activitat empresarial no s'ha traslladat en un augment dels sous. "La recuperació que hem vist en el nombre de vacants encara no es reflecteix tant en els salaris", ha admès la directora general d'Infojobs, Dominique Cerri. L'estudi constata que el sou brut mitjà en les ofertes de feina catalanes se situava el 2017 en 23.565 euros anuals, és a dir, un nivell molt semblant al del 2016, amb un increment que no arriba a l'1%, mentre que, tal com assenyala l'estudi, el cost de la vida ha pujat un 2%.

El 34% de les ofertes oferien un contracte indefinit, una xifra que segons Infojobs i Esade és superior a la mitjana espanyola, que se situa en el 30%.

Per sectors, el que va tenir més vacants és el de l'atenció al client, comercial i vendes (amb més de 220.000 vacants en conjunt). Els sectors d'informàtica i telecomunicacions també van oferir gairebé 80.000 places. De fet, els autors de l'informe alerten de l'augment de la demanda en aquest sector professional i avisen que costa trobar perfils ben preparats per cobrir aquestes feines.

De cara a 2018, més de la meitat d'empreses enquestades per a l'estudi –un 54%–, de l'àmbit de l'estat espanyol, preveuen incrementar la contractació, i prop de la meitat –un 47%– incorporaran perfils amb formació en noves tecnologies els propers dos anys. "Estem en un moment de canvi", ha explicat la directora de l'Institut d'Estudis Laborals de l'escola de negocis, Anna Ginès. "Veiem que les empreses ja estan demanant aquests llocs de treball molt tecnològicament intensius" i hi ha "un cert decalatge en la formació que té la població activa", ha afegit.

Bretxa salarial i transparència

L'estudi destaca que el 80% de la població activa espanyola considera que la bretxa salarial entre homes i dones és un fenomen real que existeix. En aquest sentit, 8 de cada 10 treballadors demanen més transparència a les companyies per acabar amb aquesta situació, però només el 58% de les empreses estan d'acord a fomentar aquesta transparència salarial.

stats