L'Audiència Nacional imputa un delicte de suborn a Fainé i Brufau per haver contractat Villarejo

El jutge considera que tots dos executius catalans van ordenar que s'investigués al president de Sacyr

BarcelonaDos dels principals executius catalans han quedat formalment esquitxats en el cas Villarejo. L'Audiència Nacional ha imputat aquest dijous els presidents de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, i de Repsol, Antoni Brufau, en una peça separada del cas Tàndem. Aquest cas investiga el presumpte espionatge per part del comissari José Manuel Villarejo durant el 2011 i el 2012 al llavors president de Sacyr Vallehermoso, Luis del Rivero. Segons la Fiscalia Anticorrupció, que n'havia demanat la imputació, Fainé i Brufau estaven implicats en la contractació de Villarejo per espiar Del Rivero. En aquell moment, Fainé era president de CaixaBank, mentre que Brufau ja tenia el seu actual càrrec a Repsol.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A més de Brufau i Fainé, el titular de jutjat central d'instrucció número 6, Manuel García-Castellón, també ha imputat l'exdirector general de mitjans de CaixaBank, Antoni Massanell, i els directius de Repsol Luis Suárez de Lezo, Juan de Amunátegui i Joaquín Uris.

Cargando
No hay anuncios

La contractació de Cenyt, l'empresa de Villarejo, va ser una resposta de Repsol i La Caixa a l'intent de Del Rivero d'aliar-se amb la mexicana Pemex perquè Sacyr guanyés pes al consell de Repsol, segons la interlocutòria que s'ha fet pública avui. Segons el jutge, això va propiciar que els ara també caps de seguretat de Repsol i CaixaBank es posessin en contacte amb el controvertit comissari Villarejo.

Cargando
No hay anuncios

Cenyt va actuar amb la contundència que ja s'ha conegut en altres casos. Una dècada abans, l'empresa de Villarejo ja va espiar Del Rivero per encàrrec de Francisco González, president del BBVA, en uns fets que quan es van conèixer van acabar amb la seva trajectòria de Francisco González al capdavant del banc.

L'empresa de seguretat va realitzar escoltes telefòniques i seguiments als investigats, que eren Del Rivero, la seva dona, el cap de seguretat de Sacyr i un directiu de Repsol. També els fills de Del Rivero apareixien com a objectes de la investigació a la documentació que es va trobar durant la instrucció del cas Tàndem. La interlocutòria recorda que aquestes escoltes per part de Cenyt es van fer sense autorització judicial.

Cargando
No hay anuncios

El document, tot i admetre que les seves conclusions no són encara fermes, s'atura a explicar el paper de Fainé i Brufau en la contractació de Villarejo, i cita un informe de Repsol del 2019 on es donava per fet que tots dos executius catalans (enfrontats en el seu dia en la cursa per ser els successors de Vilarasau a La Caixa) tenien un interès comú en aturar els progressos de Sacyr al consell de Repsol.

També es citen documents on sembla quedar clar l'interès personal de Brufau en la investigació sobre Del Rivero: "Brufau l'ha trucat des de Cannes per saber si hi ha alguna dada d'interès", diu l'acta d'una reunió. "Fainé i Brufau intercanvien dades i han parlat de la conveniència d'anar junts en aquest assumpte", s'hi pot llegir també.

Cargando
No hay anuncios

Respecte al paper de Fainé, la interlocutòria també hi aprecia indicis de participació en la contractació de Villarejo. El document judicial exposa que l'aleshores cap de seguretat de CaixaBank, Miguel Ángel Fernández Rancaño, que havia estat en el seu moment un dels membres del Cos Nacional de Policia més propers al ministre Rubalcaba, demanava "delimitar el perímetre" de l'operació perquè "a la tarda" havia de reunir-se amb el seu "senyoret", en referència, diu el jutge, a Fainé. Al marge d'això, el document recorda que durant la investigació del cas, el propi Fernández Rancaño va declarar en seu judicial que despatxava directament sobre aquesta qüestió amb l'aleshores president de CaixaBank i de la Fundació La Caixa.

Cargando
No hay anuncios

El jutge repassa també les quantitats que va cobrar Cenyt per aquestes feines i apunta que hi va haver "irregularitats en la contractació i aprovació de les factures" per "ocultar l'encàrrec realitzat a un funcionari públic", fet tipificat com a suborn actiu.

Fonts properes a Isidre Fainé han manifestat aquest matí que "per respecte a l'autoritat judicial i al Ministeri Fiscal, només farà declaracions en seu judicial". Repsol, per la seva banda, va afirmar en un comunicat que "no ha existit cap conducta il·legal i contrària al Codi d'Ètica i Conducta per part de cap conseller, directiu o empleat", i responsabilitzava de la contractació de Villarejo l'àrea de seguretat de la companyia.