La Setmana Santa dona un respir a l'atur

El nombre de desocupats es redueix en 6.300 persones al març a Catalunya i torna a caure per sota dels quatre milions al conjunt d'Espanya

3 min

La Setmana Santa i la flexibilització de les mesures de la tercera onada del covid han donat un respir a l'atur, que creixia ininterrompudament a Catalunya des de l'octubre passat, segons dades que ha donat a conèixer aquest dimarts el ministeri de Treball. S'ha reduït el nombre de desocupats en 6.390 persones al març, la qual cosa representa una disminució de l'1,2% en comparació amb el febrer. Tot i aquest descens, la xifra d'aturats a Catalunya continua superant el mig milió de persones (505.900) i queda lluny de la de fa un any, just quan va esclatar la pandèmia i el govern espanyol va declarar l'estat d'alarma: actualment hi ha 88.853 persones més sense feina (+23,1%).

Pel que fa als afiliats a la Seguretat Social, les dades també són positives. En aquest cas, Catalunya va tancar el març amb 16.989 afiliacions més que al febrer (0,50%) i la xifra ja arriba a 3,3 milions. Tot i això, si es retrocedeix un any enrere hi ha 23.651 llocs de feina menys.

El catedràtic de dret del treball de la Universitat de Barcelona, Jordi García, mostra escepticisme respecte a aquestes dades i assegura que li costen de creure tenint en compte que les empreses que tenen treballadors en expedients de regulació temporals d'ocupació (ERTO) no poden contractar fins que els empleats no en surtin. I actualment hi ha en aquesta situació 157.873 treballadors (33.029 menys que a l'inici de març) i a Espanya 743.000, segons el ministeri de Treball. "L' única explicació és que les dades siguin de finals de mes, que és quan va començar Setmana Santa, i no una mitjana de tot el març", assegura García. Tot i així –afegeix–, s'hauria de veure la durada dels contractes que s'han firmat, "que deuen ser de molt pocs dies".

Precisament les demarcacions que han tingut una bona ocupació durant la Setmana Santa han sigut les que han encapçalat la caiguda d'aturats. A Girona i Tarragona la baixada ha sigut del 2,73% i 2,09%, respectivament, mentre que a Barcelona –on la majoria d'hotels continuen tancats esperant que pugui arribar turisme estranger– i Lleida el descens ha sigut només del 0,95% i 0,55%.

Com és habitual, l'atur ha impactat més directament en les dones, que representen el 54,9% de les persones sense feina a Catalunya, i els estrangers. Dels prop més de mig milió d'aturats que hi havia al Principat, més de 118.000 tenien nacionalitat estrangera.

Al conjunt d'Espanya la radiografia del març és calcada a la catalana: per una banda va caure l'atur en 59.194 persones, baixant de la barrera psicològica dels 4.000.000 que es va superar el mes anterior i, per una altra, va pujar el nombre d'afiliats respecte al març en 70.790 persones, arribant a una ocupació de 18,92 milions de persones. El ministeri de Seguretat Social assenyala que s'han recuperat 668.023 afiliats des del maig del 2020, el moment en què més va impactar la pandèmia en el mercat laboral.

“Hem aconseguit el retorn a l’activitat compatible amb les difícils circumstàncies sanitàries i les restriccions”, ha subratllat el secretari d’estat d’Ocupació, Joaquin Pérez Reyes. El govern espanyol confia que l’acceleració del procés de vacunació que es produirà en les pròximes setmanes serveixi per anar aixecant restriccions i millorar progressivament la situació del mercat laboral.

Una afirmació que també comparteix el catedràtic de la UB, que deixa clar que el mercat laboral es reativarà depenent de com vagi de ràpida la campanya de vacunació. "No hi ha més solució", insisteix Jordi García.

Catalunya, a la cua en acceptacions de sol·licituds

El total d'ajudes públiques per desocupació a Catalunya va ser de més de 386.000, 337.000 de les quals eren prestacions contributives, 44.000 subsidis i unes 4.000 rendes actives d'inserció. Amb l'excepció de Melilla, Catalunya va ser la comunitat autònoma on el SEPE va trigar més a acceptar les sol·licituds d'aquestes prestacions, amb una mitjana d'11,9 dies, molt superior a la dada estatal de 5,3 dies. Astúries, en canvi, és la comunitat on el SEPE accepta més ràpidament les sol·licituds, amb una mitjana d'1,27 dies.

En total, a Espanya es van pagar al març més de dos milions de prestacions per desocupació, amb un cost per a la Seguretat Social de 2.735 milions d'euros, 475 dels quals van anar a parar a les butxaques d'aturats catalans, segons les dades del ministeri.

Treball i els sindicats, preocupats

Tot i el descens, tant el departament de Treball com els sindicats s'han mostrat preocupats per les dades. El director general de Relacions Laborals del Govern, Enric Vinaixa, assegura que són simplement un "alleujament" mentre que els sindicats UGT i CCOO les qualifiquen directament de "negatives". "Moltes són contractacions que s'han fet per inici de temporada, però no és una dada significativa", lamenta el secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros. "No sortim de l'estacionalitat del mercat de treball i, arribat el procés de contractació de Setmana Santa, la recuperació d'ocupació ha sigut molt minsa", hi concideix el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco. Pel que fa les patronals, Foment del Treball i Pimec celebren el descens de l'atur, tot i que recorden que en un any s'ha disparat un 23%.

stats