L'agost destapa la precarietat

La Generalitat investigarà les empreses que acomiadin a l'estiu només per estalviar costos

Natàlia Vila
04/09/2017
3 min

BarcelonaLa fi de l’estiu ha suposat, també, la fi de la bona ratxa en la reducció de l’atur. A l’agost 10.072 persones es van tornar a apuntar a les llistes a Catalunya, i això deixa la xifra total de desocupats a tocar dels 400.000: concretament ara hi ha 397.385 aturats, un 2,6% més que al juliol, segons les dades publicades aquest dilluns pel ministeri d’Ocupació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El repunt a Catalunya també es trasllada al conjunt d’Espanya. L’atur ha pujat en deu comunitats, encapçalades per Andalusia i Catalunya, i ha baixat a les altres set. Això ha fet que en total, el nombre de persones registrades sense feina hagi augmentat en 46.400 persones respecte el juliol, l’increment més gran d’un mes d’agost des del 2011, que deixa la xifra total de desocupats inscrits en 3.382.324.

Agost és tradicionalment un mal mes per a l’atur. Però, per què? El ministeri d’Ocupació ha optat per restar-hi importància i argumentar que “és el comportament típic i previsible d’aquest mes”. El secretari d’Estat de Seguretat Social, Tomás Burgos, ha dit que la baixada és conjuntural perquè a l’agost s’acaben algunes activitats “que han estat intenses durant l’any”, com ara l’educació o la construcció: “Al setembre tornarà a produir-se una recuperació intensa en aquests sectors, perquè és la pràctica habitual” ha admès Burgos.

“Anomalies empresarials”

Aquesta “pràctica habitual”, en canvi, preocupa a la Generalitat: “Mantenim certes cautel·les sobre el comportament del mercat de treball”, va dir ja fa un mes el secretari de Treball, Josep Ginesta, que ha anat un pas més enllà i ha qualificat d’“anomalia empresarial” el fet que l’atur pugi a l’agost –perquè les empreses deixen de contractar– i torni a baixar al setembre.

Per Ginesta, es tracta d’unes “vacances de cotitzacions” que no es deuen tant a la temporada d’estiu ni al sector turístic, sinó a les empreses que aprofiten la baixada de feina d’aquest mes per estalviar-se costos laborals. De fet, sense tenir en compte l’efecte del calendari (és a dir amb les dades desestacionalitzades) l’atur també puja a l’agost en 11.437 persones a Espanya.

La Generalitat ha avançat que investigarà si els treballadors que van apuntar-se a les llistes de l’atur durant juliol i agost són recontractats al setembre. “A mesura que es recupera l’atur, es recuperen patologies del passat –ha protestat Ginesta– i haurem de revisar si la temporalitat es converteix en un sistema d’estalvi de costos de cotitzacions”.

En aquesta mateixa línia s'han pronunciat els sindicats, que han reclamat més controls sobre les contractacions fraudulentes que precaritzen el mercat de treball i la flexibilitat extrema que apliquen algunes empreses sense cap necessitat econòmica real.

Tot plegat va fer que el nombre d’afiliats també baixés a l’agost. De fet, l’últim dia d’aquest mes ja s’ha convertit en el dia amb més destrucció d’ocupació de tot l’any: es van volatilitzar 266.362 llocs de treball. A Catalunya, l’afiliació va caure en 59.363 persones respecte del mes anterior (ara hi ha menys de 3,3 milions d’ocupats) i al conjunt de l’Estat, l’afiliació es va reduir en gairebé 179.500 persones, fins als 18,3 milions d’ocupats.

El sector on més llocs de treball es van destruir va ser el de l’educació (56.906 llocs menys), seguit de la indústria (20.618 menys) i la construcció (17.410 llocs menys), mentre que se n’han creat de nous en activitats sanitaris, l’hostaleria i el transport i l’emmagatzematge.

Pel que fa els contractes, la temporalitat continua dominant: a l’agost es van registrar 1.536.400 contractes (gairebé 400.000 menys que el mes passat), la majoria dels quals –més d’1,4 milions– van ser temporals.

Millor que fa un any

Tot i que l’agost ha volatilitzat milers de llocs de treball, si es comparen les dades dels últims 12 mesos la situació millora. Per això el govern espanyol ha tornat a esforçar-se a posar l’accent sobre aquesta xifra: segons el ministeri les tendències a llarg termini “continuen sent favorables”.

El cert és que ara hi ha més persones ocupades que l’any passat: aquest agost va tancar amb 119.578 afiliats més a Catalunya i 609.849 més al conjunt de l’Estat, fet que representa un augment del 3,77% i del 3,45% respectivament respecte de fa un any.

La taxa d’atur també és millor ara que l’estiu passat. A Catalunya hi ha 48.000 aturats menys que fa un any (la taxa ha baixat, doncs, 10 punts) i al conjunt d’Espanya n’hi ha 315.000 menys (un 8,5% menys d’aturats). Aquest és el nivell més baix en un mes d’agost dels últims 8 anys.

Les claus

1. Què ha passat amb l’atur a l’agost?

Ha pujat. A Catalunya 10.072 persones s’han apuntat a les llistes de l’atur: ara la xifra total se situa als 397.385 aturats. Al conjunt d’Espanya 46.400 persones s’han sumat a les llistes, i ara hi ha 3,38 milions de desocupats registrats. El ministeri diu que la pujada és un “comportament típic” del mes d’agost.

2. Què vol investigar la Generalitat?

El departament de Treball revisarà si els treballadors que van ser acomiadats entre juliol i agost són recontractats al setembre. La Generalitat considera que aquesta “pràctica habitual” del mes d’agost és una “anomalia empresarial” que fan les companyies per reduir els costos laborals, aprofitant la baixada d’activitat.

3. Quina és la tendència del mercat de treball?

Tot i que a l’agost s’han destruït milers de llocs de treball, ara hi ha menys aturats i més ocupats que fa un any enrere. A Catalunya, aquest agost va tancar amb 119.578 afiliats més que fa un any, i a Espanya hi ha 609.849 persones més cotitzant. És una pujada de l’ocupació que en tots dos casos ronda el 3,5%.

stats