Laboral

L'atur es redueix en gairebé 36.000 persones a Catalunya al juny

La incertesa i les restriccions retarden les contractacions per a la campanya d'estiu

Variació del nombre d'aturats a Catalunya
3 min

BarcelonaCatalunya va tancar el juny amb 35.995 treballadors aturats menys que al maig, una caiguda del 7,46% en un mes. Això situa la xifra total d'aturats en 445.862, uns 39.000 menys que un any enrere, segons dades d'ocupació registrada publicades aquest divendres pel ministeri de Treball i Economia Social. És el quart mes consecutiu amb una reducció de l'atur, després que al maig ja caigués més d'un 3%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A nivell espanyol, la reducció de l'atur va ser 166.991, la qual cosa deixa el nombre de treballadors sense feina en 3.614.339, aproximadament uns 248.000 menys que el juny del 2020. Es tracta del descens mensual més gran des que hi ha dades. Catalunya és la segona comunitat autònoma amb una disminució més gran de l'atur en nombres absoluts, només superada per Andalusia i seguida de les illes Balears. El juny tanca un segon trimestre del 2021 que "ha sigut bo, tal com s'esperava", explica Josep Lladós, membre del Col·legi d'Economistes i professor de la UOC.

La forta reducció i la tendència a la baixa acumulada des del març tenen diversos factors. El primer és la reactivació de l'economia fruit de l'aixecament gradual de les restriccions sanitàries, gràcies a la bona marxa de la campanya de vacunació. Tanmateix, cal tenir en compte que la contractació porta un retard notable si es compara amb els mesos de primavera dels anys anteriors a la pandèmia.

"Anem de rècord en rècord més tard" del que és habitual, explica Jordi Garcia, catedràtic de dret laboral de la UB. En aquest sentit, Garcia destaca que les contractacions que s'han registrat aquest mes passat, en unes condicions com les d'abans de l'esclat de la pandèmia s'haurien produït abans. Tot i les bones xifres, "continuem en un entorn aliè a la normalitat", afegeix Lladós.

L'economia catalana depèn molt de "la mobilitat de persones i mercaderies", recorda Lladós, per la qual cosa les restriccions hi tenen un efecte perjudicial directe. Això es nota especialment en el cas dels serveis, sobretot pel turisme, la restauració i l'oci. El sector serveis va ser el que va crear més ocupació a Catalunya, ja que va registrar una reducció del total de persones sense treball superior a les 27.000. En la indústria i la construcció, l'atur es va reduir en unes 2.600 persones en tots dos casos, mentre que el sector primari va crear uns 1.000 llocs de feina nous.

A nivell de creació de llocs de treball, l’afiliació a la Seguretat Social va mostrar dades positives. A Catalunya va pujar un 1,45%, amb 49.977 treballadors registrats més que al maig.

Ara bé, aquesta elevada contractació en els serveis porta retard. En altres anys, els treballadors que han trobat feina al juny "ja estaven contractats abans", comenta Garcia, ja que tradicionalment les empreses incrementaven les plantilles a partir del març o l'abril amb vistes a la Setmana Santa i la campanya d'estiu, quan el volum de negoci és més elevat. "Alguns anys en què la Pasqua queia més tard fins i tot s'encadenaven les contractacions" amb l'estiu, indica Lladós. Enguany, en canvi, la incertesa i les restriccions han fet que aquestes contractacions es tanquessin més tard.

Garcia indica, a més, que el volum de contractacions no arriba encara als d'abans de la crisi sanitària: "Si ho compares amb el 2019, els números no acaben de sortir", diu. En aquest aspecte es nota molt el pes del turisme, que segueix a uns nivells d'activitats molt més baixos que fa dos anys, sobretot a les zones del país que tenien una presència més elevada de visitants estrangers. "A la costa i les ciutats" l'activitat turística encara està "molt aturada", explica el catedràtic. Les dificultats que romanen fins i tot dintre de la Unió Europea per transitar entre països i les precaucions de les autoritats per evitar augments de contagis dificulten, de moment, una reactivació total del sector, que el 2019 representava un 17% del producte interior brut català.

Tot i la caiguda de l'atur, la temporalitat continua dominant la creació d'ocupació, un fet habitual tant a Catalunya com a Espanya. Al conjunt de l'Estat es van signar gairebé 1,8 milions de contractes laborals al llarg de tot el mes passat, dels quals més d'1,6 milions van ser temporals i només 172.000 indefinits. A Catalunya, les dades no van ser gaire diferents: el nombre de contractes nous va ser de 266.000 i, d'aquests, més de 230.000 van ser temporals; és a dir, un 86%.

Per gènere, les dones van continuar sent les més afectades per l'atur, amb un 56% del total de persones sense feina a Catalunya.

Menys afectats per ERTO

A més de la creació d'ocupació, el mes de juny va deixar una nova caiguda en el nombre de treballadors afectats per un ERTO. A Catalunya, la xifra total de persones que cobren algun tipus de prestació relacionada amb expedients temporals va disminuir fins a les 142.709, la qual cosa vol dir que més de 41.000 empleats van sortir d'un ERTO des del maig, quan la xifra fregava les 184.000 persones. No obstant, malgrat la caiguda, Catalunya és l'única comunitat autònoma amb més de 100.000 treballadors en situació d'expedient temporal.

A Espanya, també es va produir una disminució, en aquest cas d'unes 236.000 persones, que deixa el total d'afectats per aquest tipus d'expedients en 674.000.

stats