Laboral

La tercera onada deixa 4.209 aturats més al febrer a Catalunya

Espanya torna a superar els quatre milions de desocupats per primer cop des del 2016

BarcelonaDilluns la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, avançava un diagnòstic ja força habitual en l'últim any: el febrer torna a ser un mes negatiu per al mercat laboral. Catalunya va sumar 4.209 nous aturats durant el segon mes del 2021 i el total de desocupats s'enfila ja als 512.290, una dada que no s'assolia des del gener del 2016, amb l'increment mensual més fort d'un febrer dels últims nou anys.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons el ministeri de Treball, aquest repunt suposa un 0,8% més de persones registrades a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) que al gener, quan el ritme d'increment de l'atur era encara una mica més alt per la finalització dels contractes de la campanya de Nadal. De fet, les dades de febrer són l'exemple del que ha passat en el mercat laboral durant aquest any de pandèmia. Actualment hi ha 117.076 desocupats més (29%) que dotze mesos enrere, quan érem a les portes de l'inici del covid. Durant aquest any només ha disminuït l'atur al juliol i, tímidament, al setembre. "La situació és molt i molt greu i no s'està fent res per evitar que la gent es quedi sense feina. Cal fer una anàlisis de les empreses i veure quin és el seu problema. Si és la tresoreria, s'ha de començar a prendre mesures, com condonar deutes", alerta el catedràtic de dret del treball de la UB Jordi García.

Cargando
No hay anuncios

A Espanya, la xifra d'aturats tampoc té fre. Al febrer se'n van sumar 44.436 i, per primer cop des del 2016, hi torna a haver més de quatre milions de persones que busquen feina. Concretament hi ha 4.008.789 de desocupats arreu de l'Estat. La radiografia de fa un any era completament diferent: aleshores 7.806 persones sortien de les llistes de l'atur, la majoria del sector serveis, que ara és precisament el més castigat pels estralls econòmics de la pandèmia i, de nou, l'àmbit on més ha crescut l'atur al febrer. Només tres comunitats autònomes (Melilla, Euskadi i Extremadura) van tancar el mes passat amb menys desocupats que el gener. Els increments més elevats, en canvi, es van registrar a Navarra, l'Aragó i la Rioja. "Totes les administracions publiques porten mesos donant expectatives, com per exemple ara el ritme de vacunació, que no són certes, i això està colpejant el mercat de treball. Caldrà veure quantes empreses podran resistir i quant de temps", avisa el catedràtic de dret del treball.

Cargando
No hay anuncios

Augmenta la creació de llocs de treball

El febrer ha deixat una dada positiva: l'augment d'afiliats a la Seguretat Social. De fet, el mes es va tancar amb una mitjana de cotitzants més alta: 18,85 milions de persones. Aquest efecte es va repetir a Catalunya: va acabar el mes amb 3,35 milions d'afiliats a la Seguretat Social, 12.348 més que en l'últim recompte, entre d'altres, per l'impuls de la construcció. Habitualment, però, el febrer acostuma a ser encara més positiu pel que fa a la creació de llocs de treball, després d'un gener en què s'acaben molts contractes de temporada.

Cargando
No hay anuncios

Les restriccions d'activitat que encara pateixen sectors com la restauració o el comerç també expliquen que Espanya fregui els 900.000 treballadors afectats per un expedient temporal de regulació d'ocupació (ERTO). "Aquestes xifres es mantenen més o menys estables des del setembre [tot i que han incrementat de gener a febrer], cosa que indica que la segona i tercera onada de la pandèmia han tingut un efecte molt menor que la primera en aquest sentit", defensa el ministeri de Treball en un comunicat. En el punt més àlgid de la crisi del coronavirus, l'abril del 2020, hi va arribar a haver 2,7 milions de persones en ERTO a tot Espanya. A Catalunya hi havia 190.000 persones en aquesta situació a finals del mes passat, unes 20.000 més que al gener. "La fotografia segueix sent d'aturada absoluta, no hi ha una recuperació i falta veure com acabaran els afectats per ERTO", apunta García.

L'any, doncs, segueix com va començar: amb un cop de realitat. Catalunya segueix superant el mig milió d'aturats, un llindar que es va creuar al gener i que amb la crisi financera va costar sis anys deixar enrere després d'assolir la xifra el 2010.

Cargando
No hay anuncios

Pessimisme al món empresarial

La conselleria de Treball ha reconegut que les dades són dolentes. "La situació del mercat laboral no ens permet ser optimistes ni pessimistes, sinó realistes, a l'espera de l'alleujament sanitari i, per tant, econòmic", ha lamentat el secretari de Relacions Laborals, Enric Vinaixa, que ha afegit que, un cop més, els joves i les dones són els més castigats en termes d'ocupació.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les patronals, Foment del Treball ha reclamat "suprimir les restriccions imposades a les empreses amb ERTO" que impedeixen acomiadar plantilla durant sis mesos i adaptar els recursos humans "a la realitat". Pimec, per la seva banda, defensa reprendre "progressivament" la mobilitat a Catalunya per reactivar l'activitat econòmica de cara a la Setmana Santa, especialment la del sector serveis. Els sindicats han lamentat que els ERTO no estiguin impedint la destrucció d'ocupació i l'increment de l'atur. "Cal reforçar i ampliar l'escut de protecció social per evitar la cronificació de la pobresa i l'augment de la vulnerabilitat", ha reclamant la UGT.