Economia28/07/2016

Caiguda agredolça de l’atur

Catalunya tanca el semestre amb 603.600 desocupats però els nous llocs de treball són només temporals

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaEl mercat de treball viu en una contradicció. D’una banda, l’atur ha registrat millores com la del segon trimestre, en què la taxa va recular fins al 20% a Espanya i fins al 15,95% en el cas de Catalunya, mentre que l’ocupació neta creix en tots dos casos. D’altra banda, però, ni el ritme de nous llocs de treball ni la qualitat de les noves oportunitats que ofereix el mercat laboral són positives.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades l’Enquesta de Població Activa (EPA) van decebre aquest dijous alguns analistes que preveien més robustesa en la creació de llocs de treball. “Les dades estan per sota de les expectatives perquè s’hi veuen elements de desacceleració”, va opinar l’economista Xavier Segura, vocal del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Si a la creació de llocs de treball se li resta l’efecte de l’estacionalitat de l’estiu -que és època de forta contractació als serveis- l’ocupació amb prou feines va avançar un 0,3% a Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Els serveis lligats a l’activitat turística expliquen la gran majoria dels 271.400 llocs de treball creats en el trimestre a Espanya i també van resultar decisius en els 53.700 nous ocupats a Catalunya, la segona comunitat que més nova ocupació va generar en termes absoluts, només per darrere de les Balears, amb 56.000 persones més treballant.

Segons Segura, una diferència respecte a la mitjana espanyola és que a Catalunya l’ocupació va créixer a la indústria un 1%, mentre que va decréixer en el cas d’Espanya. Només l’agricultura va perdre ocupats en els últims tres mesos, mentre que a Espanya en va guanyar, però el seu pes relatiu és molt inferior sobre el total de l’economia.

Cargando
No hay anuncios

Millora amb “peus de fang”

Catalunya també va ser la comunitat on més va caure l’atur, amb 56.400 desocupats menys en tres mesos -i 1,5 punts de reducció de la taxa-. La mala notícia arriba quan es creua aquesta dada amb la creació d’ocupació, que va ser inferior i, per tant, vol dir que una part de la caiguda de l’atur no es va traduir en més gent treballant sinó en una pèrdua de població activa, que va ser de 2.600 persones.

Cargando
No hay anuncios

En l’últim any la població activa ha retrocedit en 16.300 persones i a tot l’Estat també ha anat enrere en quasi 140.000 persones, tot i que el segon trimestre, al contrari que a Catalunya, va repuntar.

El Govern va subratllar ahir la “contradicció” que viu el mercat laboral català perquè la creació d’ocupació “té peus de fang” i se sustenta en feines precàries, segons va lamentar el secretari general del departament de Treball, Josep Ginesta. “Constatem la poca qualitat de la nova ocupació”, va dir, i va instar a impulsar una “contrareforma laboral” a Espanya que redreci el rumb.

Cargando
No hay anuncios

L’enquesta reflecteix que l’ocupació indefinida va retrocedir en 1.300 persones entre l’abril i el juny, mentre que els assalariats eventuals van sumar 34.500 persones. Ginesta, amb dades de la Seguretat Social, va subratllar que el pes de la contractació fixa ha passat del 75% abans de la reforma laboral al 70% el juny del 2016, i que la contractació a temps parcial també ha guanyat pes del 16% precrisi al 23% actual.

La precarització és “la crònica d’una mort anunciada” al mercat laboral espanyol, segons el diagnòstic de la professora d’Esade, Àngels Valls. Aquesta experta va lamentar que, un cop s’ha reprès el creixement econòmic, es fa evident que persisteixen els mateixos desequilibris que abans de la recessió. El portal de cerca de feina Infojobs també va alertar de l’excessiva dependència dels serveis, un sector molt estacional, que “desincentiva la formació dels empleats”, factor crucial per mantenir la feina.

Cargando
No hay anuncios

LES CLAUS

1. ¿Ha sigut un bon segon trimestre en termes d’ocupació? La caiguda de l’atur en un 8,5% i la millora de l’ocupació, que creix un 1,7%, són positives. La mala notícia, però, és que l’expectativa era més alta pel rècord d’activitat turística que s’espera en el sector serveis, que és el motor de la nova ocupació. A més, no tota la caiguda de l’atur va traduir-se en nous llocs de feina, sinó que una part són actius que es van perdre del mercat.

Cargando
No hay anuncios

2. ¿La creació de feina és uniforme a Catalunya? No. Hi ha un evident desequilibri territorial. L’augment de l’ocupació es concentra a Barcelona, mentre que a Girona i Lleida la millora és dèbil i a Tarragona fins i tot cau un 0,6%. Aquesta demarcació, de fet, té la taxa d’atur més alta, de gairebé el 19,5%.

3. Com evoluciona la població activa? Catalunya va perdre 2.600 actius entre l’abril i el juny. Les perspectives més altes de trobar feina a Barcelona fan que sigui la única demarcació on la població activa va augmentar. En el global de l’any, però, Catalunya acumula una pèrdua de 16.300 persones a la població activa.