Caiguda rècord de l'atur (a base de feines temporals)

L'atur es redueix en 88.000 persones a Catalunya (fins a situar la taxa de desocupats en el 17,7%) i en 670.000 a tot Espanya (on la taxa és del 20,9%)

Elena Freixa
28/01/2016
4 min

BarcelonaCatalunya encadena el tercer any de millora al mercat laboral. La caiguda de l'atur, amb 87.900 desocupats menys el 2015, és un descens que no es veia des del 1999 a Catalunya. En el conjunt d'Espanya, el descens dels aturats en 670.000 persones en un any són un rècord absolut des que l'INE publica l'Enquesta de Població Activa (EPA). Més enllà d'aquests registres, però, la taxa d'atur continua elevada, en el 17,7% a Catalunya amb 668.200 persones sense feina i encara més alta a Espanya, amb un 20,9% i 4,77 milions de desocupats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En paral·lel, es van crear 53.800 nous llocs de treball a Catalunya i més de mig milió a tot l'Estat. Això vol dir que el total de persones amb feina es va situar en 3,1 milions en el cas català, i que la xifra espanyola va escalar als 18 milions d'ocupats, el valor més alt des del 2011. "El ritme de creació d'ocupació, del 3%, va ser bo si es té en compte que l'economia va marcar un creixement similar", sosté Xavier Segura, membre de la junta del Col·legi d'Economistes de Catalunya.

El que té per davant el mercat de treball espanyol, però, no és poca cosa: cal recuperar encara més de dos milions de llocs de treball per igualar registres precrisi. Això és un repte no només en termes quantitatius sinó també qualitatius perquè la precarietat de les noves feines no ha millorat en el darrer any. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha reconegut aquest camí per recórrer encara i s'ha obert a fer retocs a la reforma laboral, tal com li demanen les patronals. "Sempre es pot perfeccionar", ha dit a 'Onda Cero'.

Radiografia atur 2015

El rècord de caiguda de l'atur s'explica, sobretot en el cas català, per l'impuls de les feines temporals mentre que se sacrifica la contractació estable. En el global del 2015, els contractes fixos a Catalunya van caure un 1,8% i, en canvi, se'n van signar un 15% més d'eventuals. Malgrat que encara avui un 80% dels assalariats tenen un contracte estable, la taxa de temporalitat del 20,3% ja és més alta que el 2008.

Aquesta feblesa de les noves feines pel que fa a la qualitat és el que fa que la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, valori amb "optimisme moderat" les dades del 2015. Dues notes esperançadores, segons Bassa, són la reducció de la feina a temps parcial (-0,5%) i l'increment de les jornades completes, així com que la creació de feina també hagi arribat als joves i no deixi fora cap franja d'edat.

La consellera, que ha estrenat càrrec amb la primera roda de premsa, ha afegit que hi ha molta feina a fer per aconseguir un "treball digne" i ha lamentat el poc marge que deixa Madrid en matèria de polítiques actives d'ocupació perquè Catalunya pugui fer autèntiques polítiques. Amb la presa de decisions aquí, ha defensat, "es podria millorar la dignificació i aconseguir millors resultats en les polítiques d'ocupació".

La precarietat és l'ariet que esgrimeixen els sindicats per insistir que la recuperació s'està fent sobre bases febles. CCOO de Catalunya defensa que no només hi ha treballadors amb menys garanties i seguretat sinó també, més pobres, per la reducció salarial dels darrers anys.

Oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). FRANCESC MELCION

Joves que segueixen marxant

Hi ha un segon factor important per entendre la reducció d'atur brutal del 2015, que és la població activa, que va continuar a la baixa al conjunt de l'Estat. En concret, Catalunya va perdre 34.100 actius, la gran majoria joves menors de 30 anys i a tot Espanya la pèrdua de població activa va ser de 153.000 persones.

La baixada s'explica per diversos factors: persones que desisteixen de cercar feina, persones que marxen a l'exterior i també els primers compassos de la jubilació de la generació 'baby boom', segons valora el portal de feina Infojobs. Sense una actuació decidida

Malgrat tot, els joves també van beneficiar-se de la creació d'ocupació amb 11.800 nous llocs de feina i una reducció de l'atur. La taxa, però, és lluny de ser positiva i va tancar en el 39% entre els menors de 25, mentre que a Espanya va continuar més alta, en el 46%.

La millora de l'ocupació és deixa notar a les cases, on hi tornen a entrar més ingressos a poc a poc. A Catalunya, hi ha 217.000 llars on tots els membes són a l'atur, 6.300 menys que fa un any, mentre que les llars on algú treballa, que són el 75% del total, han crescut en 69.000 respecte el 2014, ha explicat el secretari general d'Ocupació, Josep Ginesta.

La indústria ensopega a final d'any

La recta final de l'any sempre trunca la bona marxa que el mercat laboral acostuma a viure a l'estiu, que correspon al tercer trimestre. En el cas de l'any passat, a Catalunya es van destruir 9.000 llocs de treball entre l'octubre i el desembre. Curiosament, la dada és idèntica a l'increment d'aturats que va viure Catalunya en el mateix període, segons l'EPA.

L'explicació és l'estacionalitat de moltes feines al sector serveis que acaben quan la temporada de màxima afluència i activitat turística va a la baixa. Però aquest any, la indústria també va acabar l'any perdent ocupats (600 en total), una dada "preocupant", segons l'economista Xavier Segura.

En el conjunt del 2015, però, tots els sectors de l'economia van contribuir amb nous llocs de feina i reducció de l'atur.

stats