L’atur continua a la baixa però cau a un ritme més lent

La taxa de desocupació va ser de l’11,2% a Catalunya, amb 15.000 aturats menys, la millor dada des del 2008

Leandre Ibar
25/07/2019
3 min

BarcelonaL’atur a Catalunya va continuar a la baixa en el segon trimestre del 2019, però a un ritme més lent que en els trimestres anteriors, segons dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) publicades per l’Institut Nacional d’Estadística. Així, l’atur es va reduir a Catalunya en 15.300 persones el segon trimestre del 2019 respecte al trimestre anterior, la qual cosa suposa una disminució del 3,4%. Catalunya va tancar el segon trimestre d’aquest any amb 431.300 treballadors sense feina, una taxa d’atur de l’11,2%.

No obstant, el ritme de reducció de l’atur, tot i que segueix sent positiu, porta diversos mesos alentint-se. En aquest aspecte, en comparació amb el mateix trimestre del 2018, l’atur va caure en 7.000 desocupats menys, la qual cosa és una reducció del 0,2%. Aquest refredament també es nota en termes d’ocupació interanual (vegeu el gràfic).

Malgrat això, és la millor taxa d’atur per al segon trimestre registrada des de l’any 2008, quan era del 7,5%. De fet, amb l’excepció del tercer trimestre de l’any passat, no s’havien registrat uns nivells de desocupació tan baixos des de l’esclat de la crisi, fa onze anys.

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, va assenyalar que la reducció de l’atur s’està alentint i va demanar al govern espanyol reformes legislatives per combatre la precarietat. El Homrani va remarcar que la precarietat del mercat de treball continua mostrant-se “EPA rere EPA”, amb el manteniment dels contractes a temps parcial i la temporalitat, per la qual cosa ha urgit reformes legislatives. El conseller va indicar que des del Govern ho poden abordar a través de la concertació social, però que cal “superar un marc legislatiu que afavoreix la precarietat”. El conseller va criticar la “inoperància política” del govern espanyol, que és qui gestiona la majoria de competències en matèria laboral, per afrontar la situació del mercat laboral.

En total, a Catalunya hi havia més de 3.431.000 persones amb feina el segon trimestre de l’any, la qual cosa representa una taxa d’ocupació del 61,6%. És la xifra més alta d’ocupats des del 2008, quan es va tancar l’any amb més de tres milions i mig. Concretament, el segon trimestre es van crear 40.200 feines més que el trimestre anterior, mentre que es van tancar els primers sis mesos amb 70.700 llocs de treball més que a l’inici de l’any. Catalunya és la tercera comunitat que va crear més ocupació des de començaments del 2019, només superada per Madrid i Andalusia.

“Catalunya es manté amb unes taxes d’atur, activitat i ocupació millorables. Les dones són les més allunyades del mercat de treball, malgrat ser les protagonistes, aquest trimestre, a l’hora d’assumir ocupació de temporada”, va indicar en un comunicat el sindicat CCOO. “Cal millorar la qualitat de l’ocupació, sobretot la de les dones”, reclamava la central. L’atur femení, en efecte, va superar el masculí en quatre dècimes, ja que van ser de l’11,4% i de l’11%, respectivament. En nombres absoluts, el segon trimestre hi havia 221.400 homes i 209.900 dones sense feina a Catalunya.

La UGT va criticar que “continua la precarietat en l’ocupació, caracteritzada per l’alta temporalitat, els contractes de curta durada i la parcialitat, i que s’agreuja en el cas de les dones i de les persones joves”. El sindicat també va reclamar l’anul·lació de la reforma laboral, i va demanar “treballar cap a la implementació de la reducció de la jornada laboral fins a les 32 hores” i “perseguir amb més intensitat el frau en la contractació temporal”.

Caiguda també a nivell espanyol

En l’àmbit espanyol, l’atur va caure un 3,7% el segon trimestre, fet que suposa una reducció del total d’aturats de 123.600 persones. En els últims dotze mesos, l’atur al conjunt de l’Estat ha caigut en 259.500 persones, un 7,4% menys. La taxa d’atur a Espanya se situa en el 14%.

No obstant, per primer cop en deu anys, la taxa d’atur desestacionalitzat (que ignora les feines que només existeixen en moments concrets de l’any, com les del sector turístic) sí que va augmentar un 0,5%, la primera crescuda des de l’any 2013.

En la primera meitat de l’any, l’atur a Espanya es va reduir en 259.500 persones i es van crear 460.800 nous llocs de treball. Aquestes noves feines es van concentrar en el sector serveis, amb 313.000, i amb menys importància en la indústria, amb 56.000. El sector agrícola va destruir 30.400 feines, i la construcció, 5.000.

L’ocupació a temps complet va créixer en 283.000 persones, mentre que les feines a temps parcial van incrementar-se en 50.800 treballadors.

stats