BarcelonaLes comunitats autònomes que tenen el turisme com a motor econòmic principal van ser les que van encapçalar el creixement de l’atur al novembre a Espanya. Catalunya va ser la segona comunitat on més va pujar, amb 3.208 aturats més, només per darrere de les Illes Balears (+9.655) i per davant de les Illes Canàries (+1.874). A Catalunya l’evolució de l’atur és gairebé paral·lela al comportament del sector serveis, com s’aprecia al gràfic. De fet, aquest sector va ser l’únic en el qual va augmentar la desocupació a l’octubre, mentre que va baixar a la resta (agricultura, indústria i construcció), una tendència calcada a la del novembre de l’any passat.
Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi
En canvi, al conjunt de l’Estat es va trencar la tendència del novembre dels últims dos anys, en els quals el mercat de treball havia registrat dos increments consecutius de desocupats, i va registrar una minsa reducció dels desocupats en 1.836 persones. Aquesta xifra és un 0,06% inferior al mes d’octubre.
Amb aquest augment a Catalunya, el nombre de persones registrades a les llistes de l’atur el mes passat va ser de 394.405, un 0,82% més respecte a l’octubre, tot i que acumula una caiguda del 6,6% respecte a fa un any, l’equivalent a 28.057 aturats menys. “La finalització dels contractes de la temporada d’estiu, concretament en els sectors de l’allotjament i serveis de menjar, és la causa d’aquest augment”, va explicar el secretari general de Treball, Josep Ginesta.
Per demarcacions, l’increment més fort el van protagonitzar precisament les províncies més turístiques: Girona, amb un 4,3%, i Tarragona, amb un 3,4%. A Lleida el nombre d’aturats va créixer però de manera més discreta (+0,5%), mentre que Barcelona va ser l’única província catalana on es va registrar un lleuger retrocés del 0,03%. “A diferència de Girona i Tarragona, Barcelona i la seva àrea metropolitana aguanten perquè són un pol d’atracció de persones que permet mantenir l’activitat dels serveis”, diu Ernesto Poveda, president de la consultora de recursos humans ICSA Grupo.
L’economista, però, alerta que el més preocupant és que a Catalunya hi ha al voltant de 400.000 aturats de llarga durada. “Globalment hi ha una cronificació de l’atur i del tipus de treball que s’està creant, que és temporal i precari”, assegura. “Aquest fet -afegeix- condiciona, i molt, el desenvolupament econòmic del país”. Les xifres li donen la raó si es té en compte que gairebé nou de cada deu contractes que es van fer eren temporals.
En la mateixa línia, el sindicat CCOO va denunciar que la tímida recuperació respecte a l’any passat és de “caràcter estacional, fortament precària i vulnerable”. La UGT va lamentar que les dades encara estiguin lluny de les d’abans de la crisi. Encara hi ha 135.235 persones desocupades més i 27.787 afiliades menys a la Seguretat Social respecte al novembre del 2007.
Baixa en set comunitats
El descens de l’atur que es va registrar a l’estat espanyol també es va repetir en set comunitats autònomes. A Espanya hi ha actualment 3,2 milions d’aturats. Madrid va liderar aquesta caiguda amb un total de 5.921 aturats menys, seguida d’Andalusia (-4.379), el País Valencià (-3.529) i Castella-la Manxa (-3.529).
En canvi, l’indicador que sí que va caure al conjunt de l’Estat va ser el de l’afiliació a la Seguretat Social, que va créixer. Aquest és un indicador important perquè (a diferència de la reducció de l’atur, que es pot produir no només perquè els ciutadans trobin feina sinó també perquè es jubilen o marxen del país) mostra quanta ocupació nova es crea. De mitjana, al novembre se’n van donar de baixa 47.449 persones, una caiguda del 0,25% respecte al mes anterior. A Catalunya la variació va ser menys negativa i tan sols es va reduir un 0,02%.
LES CLAUS
1. Per què ha pujat l’atur a Catalunya?
La pèrdua de llocs de treball al sector serveis provocada per la finalització de contractes de la temporada d’estiu va ser la causa de l’augment de l’atur en un 0,82% respecte a l’octubre. El novembre del 2017 també es va produir un augment de desocupats en aquest sector i una baixada de l’agricultura, la indústria i la construcció.
2. On ha pujat més la quantitat de desocupats?
Les dues demarcacions que més depenen del sector turístic, Girona i Tarragona, han sigut les que han liderat l’increment de l’atur a Catalunya. A Girona va créixer un 4,25%, mentre que a Tarragona l’augment va ser del 3,42%. Barcelona va ser l’única demarcació que va tancar amb menys atur.
3. Quin tipus de treball s’està creant?
Tot i que a Espanya ha baixat l’atur, sindicats i economistes alerten que el tipus de treball que s’està creant és precari. De fet, el 86% dels nous contractes que es van firmar a Catalunya eren temporals, i a Espanya un 89,5%.
4. Per què ha baixat l’afiliació a la Seguretat Social?
A Espanya hi ha hagut una baixada de 47.449 afiliats a la Seguretat Social, la caiguda més important en un mes de novembre des del 2013. El descens respon a la pèrdua d’afiliats en l’hostaleria.