L'atur tanca el 2019 amb la baixada més fluixa dels últims set anys

La creació de llocs de treball creix però també s'alenteix

Paula Clemente
03/01/2020
3 min

BarcelonaEls partidaris del pessimisme que apunten que s'entrarà en una recessió econòmica han guanyat un altre argument a favor seu. De moment, del que no hi ha dubte és que l'economia s'alenteix: el nombre d'aturats disminueix el 2019, però és la reducció més discreta en set anys. Ni el 2013, venint d'anys en què l'atur creixia i amb les ferides de la crisi encara presents, la disminució va ser tan petita. Segons dades del ministeri de Treball, hi ha 388.124 aturats registrats a Catalunya, només un 1,2% menys que els que hi havia l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta mateixa reducció era del 6% el 2018, i tot l'any s'ha anat fent més i més petita cada mes. Així, mentre que el gener del 2019 el nombre d'aturats catalans queia un 5% respecte als inicis de l'any anterior, la diferència entre un any i l'altre era només d'un 3,5% al juny, i ara es confirma que al desembre se situa molt per sota, en l'1,2%. Les notícies no són gaire millors al conjunt de l'Estat. Els 3.163.605 aturats a Espanya són uns 38.500 menys que l'any anterior, cosa que implica la mateixa petita reducció de l'1,2% i, també, el descens més discret en set anys.

Catalunya és, en aquest sentit, la segona comunitat que menys redueix l'atur, només superada per la Rioja (-0,02%). Ara bé, hi ha set regions en què l'indicador creix. Per exemple Madrid, que feia anys que reduïa l'atur (l'any anterior, un 8%) però que aquest desembre creua la barrera per molt poc i veu el seu nombre d'aturats pujar un 0,01% respecte a l'any anterior.

L'atur tanca el 2019 amb la frenada més discreta dels últims set anys

Les xifres respecte als afiliats a la Seguretat Social van molt en la línia del panorama que dibuixen les dades respecte a l'atur. Hi ha gairebé 3,5 milions d'afiliats a Catalunya al desembre, cosa que implica només un 1,8% més que l'any anterior. Un any, d'altra banda, en què aquesta mateixa xifra creixia aproximadament un 3%. En aquest cas, a més, l'indicador està per sota del d'Espanya, que registra més de 380.000 afiliats més a la Seguretat Social, un 2,02% més que l'any anterior. En els dos casos es manté la mateixa tònica: són els creixements més discrets des del 2014, i llavors l'afiliació a la Seguretat Social feia sis anys que es reduïa.

Avanços insatisfactoris

"Globalment tot evoluciona favorablement però de manera insatisfactòria perquè no estem trobant sortida a una situació de més de 3 milions d'aturats i no som capaços d'arribar als 20 milions d'afiliats", analitza Ernesto Poveda, president d'Icsa Grup. "Alguna cosa no estem fent bé –assenyala–. No avancem de manera significativa i el que estem fent no és el que s'hauria de dur a terme per aconseguir bons resultats", indica.

La recepta, al seu parer, és posar al mercat ofertes laborals que facilitin a la gent entrar en la cadena de producció. "Al sistema no li compensa que una persona surti de l'atur per entrar a treballar amb un sou precari; s'hauria d'impulsar que una empresa pugui contractar el desocupat pagant un 50% menys de la quota de la Seguretat Social", apunta Poveda. "Ens estalviaríem el cost de l'atur i, a més, obtindríem un ingrés i la persona estaria ocupada i sentint-se útil", afegeix.

Una lectura semblant n'ha fet Chakir el Homrani. El conseller de Treball de la Generalitat ha manifestat aquest divendres la necessitat de canviar el marc normatiu laboral "per la precarització que produeix en les incorporacions al mercat". En el seu plantejament, la solució passa per incrementar el salari mínim català de referència: "No són raonables les elevades taxes de temporalitat i de parcialitat no desitjada. No és el model de mercat de treball que defensem".

Tant el Partit Popular com Ciutadans han aprofitat les dades per reprendre les seves queixes polítiques. Portaveus dels dos partits, Casado i Marcos de Quinto, han coincidit en diagnosticar que amb les propostes laborals del PSOE i Unides Podem tot anirà a pitjor.

Pel que fa a la situació econòmica general, Ernesto Poveda no dubta: "S'està temperant el creixement econòmic, el 2020 no arribarem al 2% de creixement o hi arribarem molt just, i estàvem avançant a ritmes del 3%". "El creixement ha baixat aproximadament un 50% respecte a l'any passat", conclou.

Les claus

1. El 2019 ha sigut un bon any per al mercat laboral català?

Les dades són aparentment positives: creix l'afiliació a la Seguretat Social i baixa el nombre d'aturats. Ara bé, les diferències són tan petites en comparació amb el que havia passat els altres anys que no indiquen un escenari futur positiu. L'atur a Catalunya baixa només un 1,2%, i feia anys que es reduïa entre el 5% i el 10%.

2. Què ha passat a la resta de l'Estat?

A Espanya, en termes generals, el mercat laboral ha seguit la mateixa lògica. L'atur es redueix el mateix 1,2% (lluny del 6% de l'any anterior) i l'ocupació creix un 2,02%, un punt per sota de l'avançament registrat el 2018. A més, mentre que l'any passat les dades del desembre indicaven descensos del nombre d'aturats en totes les comunitats, aquest any els desocupats augmenten en 7 de les 19, inclosa Madrid, que té un 0,01% més d'atur que l'any anterior.

3. Quina lectura es fa de les dades?

Les xifres d'aturats i d'ocupats mostren un mercat laboral amb menys força que altres anys, cosa que coincideix amb un escenari econòmic que alenteix el seu creixement des de fa mesos. La Generalitat ha assenyalat que cal canviar el marc normatiu laboral, que és el que està produint la precarització del mercat de treball que desincentiva la gent a deixar l'atur. La seva proposta és apujar el salari mínim català de referència.

4. Estem als nivells de la crisi?

No. L'any 2007, just abans que esclatés la crisi, l'atur creixia gairebé en totes les comunitats excepte a Galícia, Astúries i el País Basc. Però l'any següent es disparava a Catalunya fins a un 59% i a Espanya un 46%. Estem encara molt lluny d'aquests nivells, però segons els experts cal no abaixar la guàrdia: després de sis anys amb l'atur caient gairebé a totes les comunitats, aquest any hi ha set comunitats on la desocupació ja puja.

stats