AstraZeneca va guanyar 3.220 milions d'euros el 2020

La farmacèutica espera seguir augmentant els ingressos el 2021 sense comptar amb la vacuna d'Oxford

Seu de la farmacèutica AstraZeneda, a Cambridge
11/02/2021
2 min

londresLa farmacèutica anglosueca AstraZeneca, que està al darrere de la producció a escala global de la vacuna d'Oxford contra el covid-19, ha informat aquest dijous que els ingressos per a l'any 2020 van pujar un 10% en relació amb l'any anterior i van arribar als 26.600 milions de dòlars (21.940 milions d'euros). Les vendes de vacunes contra el covid-19 van ser de només 2 milions de dòlars. AstraZeneca va obtenir beneficis abans d’impostos de 3.900 milions de dòlars el 2020 (3.220 milions d'euros).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els bons resultats també es van reflectir en el valor de les accions, que van obtenir un beneficis bàsics per títol del 18%, fins als 4,02 dòlars. Una pujada que, segons les previsions de la companyia, aquest 2021 hauria de ser encara més gran, fins als 4,75-5 dòlars, cosa que suposaria un creixement d'entre el 18% i el 24%, molt superior al 15% del 2020. La cartera de nous medicaments va representar la part més substancial dels ingressos totals.

Pascal Soriot, conseller delegat i l'home al centre de la polèmica pel desabastiment de vacunes a la Unió Europea, s'ha mostrat convençut que la farmacèutica seguirà oferint "més progrés per als pacients i uns resultats sostinguts i convincents".

De fet, la companyia espera que, per a aquest 2021, el creixement dels beneficis augmenti encara més del previst, després que les previsions de vendes de l'últim trimestre del 2020 fossin millors del que es pensaven els analistes. La demanda de productes anticancerígens i altres teràpies en seran la clau, ja que haurien d'esmorteir les disrupcions causades per la pandèmia.

L'any passat va ser decisiu per a la companyia, no només per l'associació que va establir amb la Universitat d'Oxford, sinó perquè a finals d'any va arribar a un acord històric amb la farmacèutica nord-americana Alexion per 39.000 milions de dòlars, en un intent de diversificar el seu negoci de productes cancerígens i en el que és una aposta per medicaments contra malalties rares i immunologia.

En la presentació dels resultats, la companyia ha informat també que la seva previsió no inclou cap impacte de les vendes de la vacuna d'Oxford, i ha afegit que informarà de les vendes d'aquesta vacuna per separat a partir del primer trimestre del 2021. La companyia s'ha compromès a no treure'n profit durant la pandèmia.

En aquest sentit, és rellevant recordar que la setmana passada la farmacèutica nord-americana Pfizer, que té una altra vacuna d'ARN missatger desenvolupada amb la biotecnològica alemanya BioNTech, va assegurar que n'esperava uns ingressos de 15.000 milions de dòlars.

stats