RADAR EMPRESARIAL
Economia07/03/2019

Asabys inicia amb el Sabadell un fons ‘biotech’ de 70 M€

El fons invertirà tant en empreses catalanes o espanyoles com estrangeres i les operacions es faran coinvertint amb altres firmes

Paula Solanas
i Paula Solanas

L’eclosió de les start-ups a Catalunya es va començar a fer visible amb les grans inversions en aplicacions orientades al consumidor. El cert, però, és que el capital risc cada cop se sent més atret per un altre sector: el de la salut. En els últims anys, les empreses biotecnològiques han aconseguit captar algunes de les operacions més rellevants de l’univers emprenedor. Ara la nova gestora de capital risc Asabys ja ha rebut la llum verda de la Comissió Nacional del Mercat de Valors per posar en marxa el fons especialitzat en tecnologia, innovació i salut Sabadell Asabys Health.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’objectiu és arribar a obtenir un mínim de 70 milions d’euros durant el 2019. El Banc Sabadell és el principal soci que ha donat suport al vehicle -hi ha compromès 10 milions-, i l’Institut Català de Finances hi aportarà 5 milions. També hi haurà altres inversors, com el president dels laboratoris Isdin, Marian Puig; la fundadora de la consultora BlueCap, Maite Barrera, i la família propietària dels laboratoris Reig Jofre. El vehicle invertirà en 15 companyies durant cinc anys. Asabys és un projecte format per, entre d’altres, Josep Lluís Sanfeliu i Clara Campàs. El primer va ser un dels fundadors del fons biotech Ysios Capital, mentre que la directiva treballava fins ara a Kern Pharma. Tot i així, avancen que anunciaran noves incorporacions de socis a la firma.

Cargando
No hay anuncios

“Aquest és un posicionament clar del Sabadell per aquest sector”, expliquen des d’Asabys. L’entitat financera ja compta amb tres vehicles per invertir en start-ups (BStartup, Sabadell Venture Capital i InnoCells), però amb aquesta nova cartera posa un peu en el món de la salut. El capital del fons es destinarà principalment a tres tipus d’empreses: les que desenvolupen medicaments en fase inicial ( biopharma ), els dispositius mèdics i les aplicacions de salut digital. “Volem identificar ciència puntera, per exemple, a través de la transferència tecnològica amb universitats i centres de recerca”, apunta Campàs. Per les mans d’Asabys ja hi han passat prop de 200 projectes per avaluar i la gestora confia en tancar almenys tres inversions abans de l’estiu.

En el cas dels projectes farmacèutics, Asabys entrarà en les empreses en la fase inicial (quan ja hi hagi una validació preclínica del tractament) i hi invertirà entre 2,5 milions i 5 milions d’euros. Per a les iniciatives basades en dispositius mèdics, la firma busca emprenedors que ja tinguin un prototip desenvolupat, mentre que en salut digital es fixarà en teràpies que utilitzin tecnologies com la realitat virtual per tractar patologies clíniques.

Cargando
No hay anuncios

El fons invertirà tant en empreses catalanes o espanyoles com estrangeres i les operacions es faran coinvertint amb altres firmes. L’objectiu final és que les desinversions es produeixin a través d’adquisicions per part de multinacionals del sector, sortides a borsa o l’entrada d’un gran inversor.

El negoci de curar malalties

Per a Campàs i Sanfeliu, Barcelona està “molt ben posicionada” per convertir-se en un pol d’un sector amb un “enorme potencial”. “Hi ha una indústria tractora, centres d’investigació de renom, escoles de negocis i emprenedors”, defensen. A més, Sanfeliu destaca que la salut acostuma a ser un negoci “acíclic” per invertir-hi, ja que no està tan vinculat als alts i baixos de la borsa. “Hi ha un bon còctel perquè funcioni”, afegeix Campàs. Segons l’últim informe de Biocat, la inversió en biotecnologia a Catalunya es va multiplicar per cinc en els últims cinc anys fins a un total de 107 milions el 2017.