Economia18/06/2019

El fons català Asabys s'alia amb Johnson & Johnson per combatre el síndrome de l'intestí irritable

La gestora especialitzada en ciències de la salut lidera una ronda de 6 M€ a l'alemanya Cara Care

Paula Solanas
i Paula Solanas

BarcelonaLes teràpies que recepten els metges ja no es prenen tan sols en forma de pastilles i injeccions, sinó que també arriben a través del mòbil. La gestora de capital risc especialitzada en ciències de la salut Asabys ha tancat la seva primera inversió en una empresa estrangera. Es tracta d'una ronda de sis milions d'euros en la companyia alemanya HiDoc Technologies, que ha desenvolupat l'aplicació Cara Care per tractar les malalties de l'aparell digestiu. El fons Sabadell Asabys ha coinvertit en aquesta operació amb el braç inversor de Johnson & Johnson.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

És habitual que el gegant farmacèutic dels Estats Units acabi adquirint alguns dels projectes emprenedors en què inverteix, encara que el grup no s'ha reservat el dret a compra en el cas de Cara Care. El soci fundador d'Asabys Josep Lluís Sanfeliu destaca que el fet de liderar una ronda amb la multinacional aporta "qualitat" a la seva estratègia d'inversió.

Cargando
No hay anuncios

Cara Care permet que l'usuari faci un seguiment de la seva dieta, de l'exercici físic i de les vegades que va al lavabo per controlar l'evolució d'aquestes patologies. Com explica el soci d'Asabys Guillem Masferrer, la 'start-up' de Berlín s'ha fixat en primer lloc en aquelles persones que pateixen la síndrome de l'intestí irritable. Aquest és un trastorn sense cura que causa forts dolors abdominals i el poden provocar una combinació de diferents factors.

Per aquest motiu, Cara Care proposa combinar el seguiment a través de l'aplicació (en la versió prèmium hi ha sessions de videoconferència amb dietistes) amb tractaments farmacològics com ara els probiòtics o suplements nutricionals amb fibra. D'altra banda, Masferrer assegura que la plataforma es podria aplicar a altres malalties, com els problemes de la pell.

Cargando
No hay anuncios

400.000 usuaris a la plataforma

Actualment la plataforma ja l'han descarregada prop de 400.000 usuaris a Alemanya, Àustria i Suïssa, però la companyia prepara el desembarcament als Estats Units. Fundada el 2016 a Berlín per dos metges, l'empresa forma part de la categoria de les teràpies digitals, un dels tres eixos als quals vol destinar fons la gestora. Els altres dos són les biofarmacèutiques i els dispositius mèdics.

Cargando
No hay anuncios

Els pronòstics es compleixen i el fons Sabadell Asabys (l'entitat ha posat 10 milions d'euros dels 70 milions objectius per a 12 companyies) ja ha fet les tres inversions que preveia per a abans de l'estiu. Sanfeliu calcula que s'han compromès prop de 20 milions d'euros de capital, ja que la gestora també es reserva fons per participar en segones rondes de les companyies en què inverteix. Aquesta és la tercera inversió del vehicle, després de les catalanes Psious i Ona Therapeutics. Abans que s'acabi l'any la gestora té previstes almenys dues operacions més i entrarà en alguna empresa de dispositius mèdics.