El govern argentí es manté en silenci i evita aclarir el pla per nacionalitzar YPF

El diari 'Clarín' assegura que el govern pretén declarar d'interès públic el 50,01% de les accions d'YPF, la meitat de les quals està en mans de Repsol

Ara
13/04/2012
2 min

BarcelonaSilenci absolut al govern argentí després que el diari 'Clarín' hagi publicat que l'executiu ha enviat al Congrés un projecte de llei per declarar "d'interès públic i subjectes a expropiació" el 50,01% de les accions d'YPF. Segons la informació, les accions que s'expropiaran i que donaran el control d'YPF al govern argentí són del Grup Petersen i de Repsol.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El diari assegura que els diputats ja tenen un esborrany de la llei. El text, sense capçalera ni signatura, declara d'"utilitat pública" el 50,01% d'accions classe D de la petroliera. Són 100 milions de títols del Grup Petersen i prop de 96,6 milions d'accions de Repsol. YPF té ara mateix 393 milions d'accions classe D, que pertanyen en un 57,43% a Repsol i en un 25,46% al Grup Petersen –que pertanyen a la família Eskenazi–, mentre que un 17,09% és a borsa i un 0,02% ja és en poder de l'estat argentí.

El governador de la província de Jujuy, Eduardo Fellner, després de participar en una reunió de províncies petrolieres amb la presència de la presidenta Cristina Fernández, ha assegurat de matinada –hora catalana– que Argentina no té preveu engegar el projecte de llei de nacionalització de la petroliera.

"Tot s'està estudiant, no hi ha cap projecte de llei per nacionalitzar YPF", ha afirmat Fellner, que ha fet de portaveu de la reunió.

La presidenta ha comparegut també de matinada a la Casa Rosada, però per fer alguns anuncis referits a la indústria càrnica. Mutisme sobre Repsol-YPF.

'Clarín' assegura que el projecte preveu la negociació del preu d'expropiació amb els propietaris de les accions, tot i que inclou una clàusula per, en cas que no hi hagi acord, prioritzar el preu proposat pel govern. El cost de l'operació el concretarà el Tribunal de Taxacions de la Nació, amb el suport del ministeri d'Energia.

El president de Repsol, Antoni Brufau, fa dies que és a Buenos Aires intentant frenar les hostilitats per part del govern argentí cap a la seva filial i aquest dijous mateix es va reunir amb el ministre de Planificació, Julio de Vido. La decisió també coincideix amb l'advertència del ministre espanyol d'Energia, Indústria i Turisme, que ha avisat que "les hostilitats tindran conseqüències".

stats