Aragonès rebutja el model de sous baixos
El president aposta pel diàleg, la innovació i la formació per superar la crisi
La Seu d'UrgellLa recepta del 2008 no és vàlida ara. Així ho ha exposat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha recordat aquest divendres que la sortida de Catalunya de l'última crisi econòmica, iniciada el 2008, va ser possible gràcies a la contenció salarial, en un model que no serveix en la situació actual. "Hem de ser competitius en innovació, perquè sempre hi haurà algú que treballarà més barat". Aragonès ho ha dit en la sessió inaugural de la 32a Trobada Empresarial al Pirineu, davant de més de 600 empresaris reunits a la Seu d'Urgell.
Pere Aragonès ha llançat un missatge clar: "Hem de reindustrialitzar Catalunya en clau verda digital" i, en aquest sentit, ha recordat les oportunitats que obren els fons europeus Next Generation i les possibilitats que té Catalunya. Un nou model que ha de tenir les bases en el "diàleg i la negociació". Davant les peticions d'estabilitat política per part dels empresaris, Aragonès ha fiat la solució del conflicte català a la negociació i ha matisat que "estabilitat no és immobilisme, sinó conduir adequadament els canvis".
Per al president de la Generalitat, Catalunya té oportunitats. Per exemple, ha indicat, amb la potència de supercomputació podria dissenyar xips europeus, impulsar la nova indústria de l'alimentació basada en la proteïna vegetal o potenciar la tecnologia quàntica. "Són la llavor per a ser una regió líder industrial", ha indicat, malgrat reconèixer que hi ha reptes, com el de la indústria de l'automoció o el de les energies renovables. En el cas de l'automoció, ha recalcat l'aposta per la fabricació de bateries. "Hem de conservar tota la cadena de valor", ha indicat. Quant a les renovables, el repte és electrificar el país de forma "distribuïda, descentralitzada i participada per la ciutadania i el territori".
Però perquè Catalunya pugui ser líder industrial, Aragonès considera clau el talent i, en aquest sentit, ha assenyalat com a objectiu del Govern passar en deu anys del 20% al 40% de titulats en formació professional (FP). A més, Aragonès ha fet una defensa de la candidatura Barcelona-Pirineu per als Jocs Olímpics d'Hivern, malgrat la interrupció a crits de la seva intervenció per part de dos activistes en contra d'aquesta candidatura, entre ells el regidor de la CUP de la Seu d'Urgell Bernat Lavaquiol.
Recuperar el lideratge
L'aposta per aquesta candidatura olímpica també l'ha fet palesa el president de la patronal Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, però obrint la porta a la participació de l'Aragó. Sánchez Llibre i l'expresident de CaixaBank i professor Jordi Gual han participat en una taula rodona per analitzar si l'economia catalana perd posicions i impuls. La conclusió clara de tots dos és que això és cert. Jordi Gual ha comparat el PIB català amb el d'altres regions europees similars i ha deixat clar el declivi de Catalunya, mentre que Sánchez Llibre s'ha centrat en el sorpasso de Madrid a Catalunya en aportació a l'economia espanyola.
El president de Foment ha deixat clara la seva posició. El 2016 Catalunya aportava poc més del 19% del PIB a l'economia espanyola i era la primera comunitat, la "locomotora", com l'ha definit, però ara l'aportació, malgrat ser similar, ja no és la primera perquè Madrid avança Catalunya en tres dècimes. Les causes són dues, segons Sánchez Llibre: el Procés i una "activitat molt més dinàmica en fiscalitat i serveis" per part de Madrid. "Sense el Procés, avui tornaríem a ser el motor de l'economia espanyola amb una aportació del 20%, ha assegurat Sánchez Llibre. El president de la patronal ha lloat el regidor socialista de Barcelona Jaume Collboni, i ha agraït el posicionament a favor del diàleg d'ERC. "Cal que l'altre partit de la coalició [de Govern] ho faci" per aconseguir "normalitzar les relacions Catalunya-Espanya", ha reblat, i ha demanat al Govern "que declari de forma ferma que mai més hi haurà una declaració unilateral d'independència".
L'acord entre Sánchez Llibre i Gual ha sigut total en la seva oposició a la teoria del decreixement. "No serà possible la defensa del medi ambient i la redistribució de la riquesa si no hi ha primer un creixement sòlid", ha defensat Gual, que també s'ha mostrat partidari de no revertir la reforma laboral. Per la seva banda, Sánchez Llibre ha fet una defensa aferrissada de l'ampliació de l'aeroport del Prat.