TECNOLOGIA

Apple surt de compres enmig dels dubtes per la crisi xinesa

Tim Cook ha apostat fort pel país, que aporta un terç dels ingressos

Apple surt de compres enmig dels dubtes per la crisi xinesa
Júlia Manresa
09/01/2016
3 min

Barcelona“La Xina ofereix una oportunitat increïble i sense precedents”, afirmava Tim Cook, actual conseller delegat d’Apple, en la presentació de resultats del juliol del 2015. El mercat xinès va ser un dels seus objectius des que va arribar a la direcció de l’empresa. Ara, després d’una setmana de sotracs a les borses i d’incògnites sobre el creixement del gegant asiàtic, Apple veu com els dubtes que els seus inversors van començar a mostrar en la segona meitat del 2015 l’envolten encara amb més intensitat. Però aquesta no és l’única branca de la qual penja l’empresa més valuosa del món. “Apple té una dependència similar de l’iPhone a la que Microsoft tenia de Windows”. Això explicava Albert Esplugas, responsable d’estratègia comercial de Microsoft, en una entrevista recent amb l’ARA.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El pes del mercat xinès en la facturació del gegant de la poma ha passat de ser inferior al 10% el 2011 a fregar el 27% l’any passat, segons el columnista de Bloomberg Leonid Bershidsky. Des de mitjans de l’any passat Cook veu com inversors i analistes qüestionen la seva fixació per conquerir el mercat xinès. “Pot provocar-nos alguns daltabaixos a curt termini, però continuo sent extremadament optimista amb la Xina”, deia al juliol el successor de Steve Jobs. Però aquesta setmana les accions de l’empresa han caigut per sota dels 100 dòlars per primera vegada des de l’octubre del 2014 i, en tot l’any 2015, va perdre fins a 52.000 milions de dòlars (47.760 milions d’euros) de capitalització. Ahir la seva cotització va pujar lleugerament, però no va poder recuperar els 100 dòlars per acció.

Per això, finalment Apple no va poder ignorar la crisi xinesa i fa tres dies va anunciar una retallada d’un terç de la seva producció d’iPhone 6s i iPhone 6 Plus durant el primer trimestre de l’any, en previsió de la caiguda de la demanda i per mirar de vendre els models produïts ja anteriorment. En l’últim exercici les vendes d’iPhones van suposar el 60% del total dels seus ingressos.

Intel·ligència artificial

Enmig de tots aquests dubtes, el Wall Street Journal avançava ahir que Apple ha comprat Emotient, una start-up que interpreta les emocions dels seus usuaris a través de l’anàlisi d’expressions facials. Altres empreses com Google i Facebook ja fa temps que inverteixen en intel·ligència artificial i en recerca en aquest àmbit. Per exemple, la setmana passada Mark Zuckerberg, el conseller delegat de Facebook, va anunciar que volia crear una mena d’assistent personal a través de la intel·ligència artificial.

Però Apple no és tan oberta a l’hora d’explicar per què inverteix en intel·ligència artificial. La companyia no va voler fer cap comentari sobre la compra d’Emotient: “Comprem empreses tecnològiques més petites i no comentem quins són els nostres plans o objectius”, responia l’empresa en un comunicat. Emotient, que acabava d’aconseguir vuit milions de dòlars en una ampliació de capital, ha mantingut el mateix silenci i fins i tot ha eliminat alguns detalls sobre els serveis que havia ofert fins ara de la seva pàgina web.

Apple ja ha incorporat altres petites empreses tecnològiques, com va fer amb l’assistent Siri o més anteriorment amb iTunes. Ara, quan l’Apple Watch encara no ha tingut l’èxit necessari per alliberar-la del pes de l’iPhone, Apple no deixa clares les seves intencions amb la compra d’Emotient, que se suma a VocalIQ, una start-up que interpreta el discurs humà.

stats