Un any de rebaixa ininterrompuda dels sous

La reforma laboral provoca una reducció salarial històrica a Espanya durant quatre trimestres seguits

Elena Freixa
18/12/2013
3 min

BarcelonaJa fa un any que els sous cauen de manera ininterrompuda a Espanya, un fet que il·lustra clarament la factura que la crisi està passant en els ingressos dels treballadors. Des que hi ha dades -fa pràcticament vint anys- les estadístiques no havien recollit mai una reducció de costos salarials durant quatre trimestres consecutius. De fet, abans de la primera baixada a finals de l'any passat (vegeu el gràfic en aquesta pàgina), els sous havien pujat sense interrupcions des del 2000.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Entre el juliol i el setembre, el cost salarial es va reduir un -0,2% a tot l'Estat i una dècima més (-0,3%) a Catalunya, segons les dades publicades ahir per l'Institut Nacional d'Estadística. El cost salarial per treballador i mes es va situar en 1.910 euros a Catalunya, per sobre dels 1.801 euros a Espanya. Les xifres de l'INE corroboren la devaluació interna que estan fent les empreses i que reconeixen les mateixes patronals, per esgarrapar quotes de competitivitat a l'exterior.

Però, si es mira la tendència, sembla que la reducció de sous afluixa respecte als trimestres precedents. Una de les explicacions pot ser que gran part de l'ajust salarial ja s'ha fet, concentrat en l'últim trimestre de l'any passat i en el primer del 2013. Això coincideix amb els primers passos de la reforma laboral, que va entrar en vigor l'estiu del 2012. La nova llei va facilitar, entre altres coses, que no s'apliquessin els convenis col·lectius i que les empreses reduïssin els sous per causes econòmiques.

El president de la CEOE, Joan Rosell, va augurar ahir que la deriva de "moderar sous" encara continuarà l'any que ve i que el 2015 -amb el creixement econòmic més consolidat- podria ser el primer en què tornin a pujar; això sí, a ritmes modestos del 0,5%. Rosell va admetre la retallada considerable dels salaris els últims anys, mentre que en altres països, com Alemanya, han anat augmentant. De fet, ahir mateix la Comissió Europea va publicar l'estadística de costos de mà d'obra del tercer trimestre. L'encariment de l'1% globalment a l'eurozona contrasta amb l'estancament dels sous a Espanya (la variació va ser 0 segons les dades de l'oficina Eurostat).

El president de la patronal catalana Pimec, Josep González, també va insistir la setmana passada que la rebaixa salarial encara té recorregut per ajudar les empreses a guanyar competitivitat. Però González va reconèixer que hi ha hagut abusos i que s'han detectat "sous indignes" en alguns casos.

La indústria és el sector en què els sous es mantenen més blindats. El cost salarial va pujar un 2% de mitjana, mentre que al sector serveis es va demostrar una fragilitat molt més alta, d'acord amb un perfil de feines més precàries. En aquest sector, els salaris es van reduir un 0,8% entre el juliol i el setembre.

Les cotitzacions, pròxim objectiu

Descomptant els salaris, la resta de costos laborals que afronten les empreses per cada treballador van créixer un 1,4% durant l'últim trimestre, impulsats sobretot pels increments en les cotitzacions a la Seguretat Social (0,7%), però també per altres variables com ara els costos derivats d'indemnitzacions per acomiadament, per exemple.

Els empresaris, de fet, ja fa mesos que centren les demandes de reducció de costos en la Seguretat Social. Ahir la patronal Pimec hi va insistir: "Lamentem que els esforços fets per la via dels salaris no vagin acompanyats de rebaixes en les cotitzacions", va fer constar en un comunicat.

La segona reforma laboral que ronda a Espanya pot ser també una nova oportunitat per afavorir mesures que suposin menys costos per a les empreses. El que se sap de moment del que prepara el PP és que inclourà més facilitats per contractar a temps parcial, un contracte que ahir Rosell va dir que serà "el contracte estrella" dels pròxims mesos. Rosell també va reconèixer que no és el que més li agrada a la patronal, però que "és el que hi ha". De fet, la CEOE ha instat el govern espanyol a aprofitar la reforma per fer altres canvis més de fons, com ara experimentar amb alguna fórmula de minijob o crear un contracte amb una indemnització progressiva (lligada a l'antiguitat del treballador a l'empresa).

El que el govern espanyol no es proposa tornar a retallar són les prestacions d'atur, segons va dir ahir el ministre d'Economia, Luis de Guindos. "No crec que vagi per aquí", va respondre a les preguntes dels periodistes sobre quins canvis es preparen en l'àmbit laboral.

La primera reforma del PP al mercat laboral passa avui l'examen de l'OCDE, que fa públic un informe a Madrid en què avalua les mesures i els seus resultats després d'un any en marxa. També s'espera que inclogui recomanacions que poden inspirar la nova reforma en què treballa l'executiu espanyol. Fa un mes el secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, ja va avançar que alguna recomanació pot ser, justament, rebaixar impostos laborals per afavorir la creació d'ocupació i compensar-ho, per exemple, amb impostos verds.

stats