Economia24/04/2020

Antonio Argandoña: “L’oposició al deute perpetu dels països del nord és injusta”

Entrevista a l'economista i professor de l’escola de negocis Iese

Albert Martín
i Albert Martín

BarcelonaQuè és el deute perpetu?

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Consisteix en vendre un bo que dona dret a cobrar interessos durant infinits anys, però no a recuperar el nominal: si compres per 1.000 euros al 2%, cada any en cobraràs 20, però no recuperaràs els 1.000.

Cargando
No hay anuncios

És habitual la fórmula?

No, ho va ser en el passat, especialment en el finançament de guerres. Els governs s’endeutaven molt i el que feien era emetre deute perpetu amb un interès atractiu. Aquesta fórmula, al segle XIX, amb tipus més estables, tenia sentit. En períodes de tipus baixos com l’actual la gent prefereix bons a molt llarg termini. Alemanya ja emet deute a 30 anys.

Cargando
No hay anuncios

¿Té sentit el deute perpetu que proposaven Espanya o França?

Crec que tenen l’ull posat en el BCE, que està comprant molt de deute. Col·locar-ho fora a un tipus baix era difícil, però esperen el regal del BCE.

Cargando
No hay anuncios

¿Entén l’oposició dels països del nord al deute perpetu?

No em sembla just. Si la gent compra és perquè és atractiu. El que no agrada al nord és que la UE emeti bons per a tots, perquè entenen que el deute acabarà en mans d’espanyols i ens veuen incomplidors.

Cargando
No hay anuncios

¿És una fórmula insolidària per a futures generacions?

Si ho fas per invertir en infraestructures, els estàs fent un regal a fills i nets. Si ho fas per pagar pensions o atur i després els tipus pugen, es queixaran amb raó.