Antoni Cañete, nou president de Pimec
Qui durant 14 anys ha sigut el secretari general de la patronal s'imposa a Pere Barrios en unes eleccions caòtiques
BarcelonaEl relleu de Josep González s'ha saldat tal com ell desitjava: Antoni Cañete serà el nou president de Pimec i no hi haurà al capdavant de la patronal una cúpula independentista. Així ho han decidit els socis de l'entitat que han votat aquest dimarts en les primeres eleccions en la història de la patronal en què dues persones competien per la seva presidència. Cañete s'ha imposat a Pere Barrios amb un 83% dels vots: 3.097 davant dels 599 que ha captat Pere Barrios, el seu contrincant.
Ho ha aconseguit després d'un recompte que s'ha allargat molt més del previst (els resultats s'esperaven sobre les set de la tarda i s'han comunicat de matinada) i d'una jornada electoral marcada per les cues, que s'han format sobretot a la seu de Barcelona i a primera hora per la llarga estona que ha estat el nou president de la patronal dipositant el seu vot i tots els que tenia delegats. Aquesta situació ha portat Barrios, el candidat d'Eines Pimec, a admetre la seva derrota cinc hores abans que acabessin formalment les votacions.
El seu pessimisme ha estat encertat: la gran majoria dels socis que han votat (prop d'un 45% del cens total) han fet guanyador Cañete. "[Els empresaris] han votat moderació, en lloc de crispació", ha celebrat el nou president després de conèixer el resultat. "No pot haver-hi ingerències polítiques en les nostres institucions", ha afegit. El desenllaç de la jornada electoral valida, a més, la forma de fer dels últims 24 anys, ja que més de la meitat del llarg període en què Josep González ha presidit Pimec, ho ha fet amb ell com a secretari general. "President González: seguim", ha llançat en acabar el seu discurs.
Segons explicava a l'ARA durant la campanya una veu que el coneix, Cañete sempre ha estat molt fidel al projecte de González i era evident que hi creia. Per tant, es dedueix que els pròxims quatre anys, el temps que duren les legislatures a la patronal, l'entitat es gestionarà de forma similar. Això sí, segons ha anat anticipant el ja nou president aquests darrers dies, la intenció és modernitzar Pimec. “Volem posar sobre la taula l'activisme empresarial”, ha repetit en diverses ocasions. “La nostra proposta és situar les pimes al pol de comandament, crear riquesa i llocs de treball”, manifestava.
Tot això ho farà remuneradament (un dels últims canvis fets en els estatuts de Pimec) i amb una junta conformada per 93 persones, les que l'han acompanyat a la llista, entre els quals hi ha noms com Emili Rousaud, president de Factorenergia, o Anna Gener, consellera delegada de Savills Aguirre Newman, així com diversos representants de grans gremis catalans: el de restauració de Barcelona o la federació intercomarcal d'hostaleria.
La potència de l'ANC es queda curta
És precisament per haver aconseguit muntar una llista amb tanta participació de gremis que Eines Pimec, la candidatura que s'havia presentat per intentar repetir la victòria independentista de fa prop de dos anys a la Cambra de Comerç, va començar a admetre que tenia poques possibilitats de guanyar. Pere Barrios, qui l'encapçalava amb l'ajuda de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha denunciat aquests últims dies que no havien tingut accés al cens i que moltes de les persones a qui estaven contactant per animar-los a votar per ells els havien explicat que havien delegat el seu vot al president del seu gremi abans i tot de saber que es presentaria una altra candidatura a les eleccions.
En el seu discurs aquesta matinada, però, Barrios ha moderat el to. "Us vull felicitar amb una felicitació sincera, perquè heu guanyat molt clarament, no hi ha cap dubte", ha començat, aprofitant per felicitar també l'organització. Amb tot, la lectura que fa aquest empresari del resultat és que els socis de Pimec "no volen que hi hagi moviment": "Nosaltres tenim un projecte i el que hem vist clar és que el nostre projecte no encaixa en aquesta casa". Ha avisat, això si, que se seguirà sentint a parlar d'ells.