Antoni Abad anuncia la seva renúncia a presidir Foment
Cecot espera que s'obri una "nova etapa" en les relacions entre les dues patronals
BarcelonaAntoni Abad, president de Cecot, no optarà a presidir Foment del Treball. Ho va anunciar dimecres al comitè executiu de la patronal vallesana i ho va comunicar ahir als mitjans de comunicació. La seva decisió deixa camí lliure per a la candidatura única de l’expolític d’Unió Josep Sánchez Llibre, que en els últims mesos s’ha mogut discretament per recollir avals entre organitzacions sectorials i territorials que li han estat confirmats en les últimes setmanes.
Tret que hi hagi canvis d’última hora, Sánchez Llibre es convertirà en el pròxim president de Foment el 5 de novembre, data fixada per a les eleccions. Les úniques incògnites que quedarien per desvelar són els noms que integraran el nucli dur de Sánchez Llibre a la patronal i quins suports aconseguirà en els comicis que decidiran el successor de Joaquim Gay de Montellà, que acumula vuit anys al càrrec.
Feia mesos que Abad flirtejava amb dirigir la gran patronal catalana. Malgrat que Cecot va ser suspesa com a sòcia, des del cercle d’Abad s’assegurava que hi havia vies perquè l’empresari pogués presentar una candidatura per lluitar per la presidència. En els últims temps, però, havia mantingut un intens silenci mentre altres empresaris i executius descartaven entrar a la carrera electoral, com Joan Castells (Fiatc).
Abad va subratllar que vol mantenir la seva presència a Foment. “Reitero el meu compromís amb l’entitat i els socis que la conformen, des d’on continuarem impulsant accions que repercuteixin en la competitivitat de les empreses i el progrés de les persones. D’altra banda, seguirem col·laborant amb els entorns econòmics i empresarials com hem fet fins ara”, va dir a través d’un comunicat. Cecot està suspesa com a soci col·lectiu de Foment des del febrer, una situació que s’allargarà fins que finalitzi el mandat de Gay de Montellà, quan es podria iniciar una millora de les relaciones entre les dues organitzacions.
Extralimitació de funcions
Cecot va ser expulsada -sense utilitzar aquesta expressió- després que se li obrís un expedient en entendre que s’havia extralimitat de les seves funcions i que havia assumit territori i competències pròpies de Foment del Treball. La de l’any passat va ser l’última topada entre les dues patronals, que mantenien diferències des de feia temps, evidents pels seus posicionaments polítics. Cecot, per exemple, va formar part de la Taula per la Democràcia, en què participaven altres entitats socials, culturals i sindicals, que va donar suport a l’aturada de país del 3 d’octubre, en protesta per la repressió policial durant el referèndum de l’1-O.
Només Sánchez Llibre s’ha atrevit a fer el pas per presidir Foment. És l’actual responsable a la CEOE de les relacions amb el Congrés de Diputats. El lobbista pretén seguir a la patronal espanyola si acaba sent el president de Foment, en aquest cas com a vicepresident, un càrrec que han ostentat històricament els presidents de la patronal catalana.