Economia12/10/2015

"La sanitat pública és indispensable per al creixement econòmic": coneix el nou Nobel d'economia en cinc minuts

L'escocès Angus Deaton es mostra preocupat per l'augment de les desigualtats i la preponderància dels lobis en el disseny de les polítiques públiques

àlex Font Manté
i àlex Font Manté

BarcelonaLa recerca d'Angus Deaton (Edimburg, 1945), que ha estat guardonat amb el premi Nobel d'economia 2015, s'ha centrat en aspectes com el benestar, les desigualtats i el consum, i això és el que li ha volgut reconèixer el jurat de l'Acadèmia Sueca aquest dilluns. Aquestes són algunes de les frases més destacades que ha pronunciat Deaton abans de ser premiat amb el Nobel:

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Abanderat de la sanitat pública

Cargando
No hay anuncios

Angus Deaton és un defensor a ultrança de la sanitat pública, ja que considera que un bon sistema sanitari genera grans retorns econòmics als països que en tenen. "Hi ha una relació directa entre una millor sanitat pública i més desenvolupament", deia Deaton en una entrevista a 'Expansión' l'any 2012, en el moment més dur de la crisi. "Una població saludable i sana treballa més i obté més ingressos mentre que, a tot el món, els discapacitats o malalts tenen els ingressos més baixos. Mantenir una sanitat pública és un bé indispensable per facilitar el creixement econòmic, cosa que no tots els governs entenen".

La desigualtat social es perpetua a si mateixa

Cargando
No hay anuncios

Segons Deaton, el fet que un grup social (els ultrarics) augmenti molt és una mala notícia perquè fa que aquesta part de la població "no tingui cap interès a pagar impostos". "Són tan rics que gairebé no necessiten ni govern: no els cal educació pública, ni ensenyament públic i potser no necessiten ni policia", afirmava l'economista escocès en una entrevista en una publicació de la London School of Economics.

Preocupat pel futur de la democràcia per la preponderància dels lobis

Cargando
No hay anuncios

Per a Deaton, l'augment del poder dels lobis ha estat molt important darrerament, un fet que atribueix al preu barat que costa. Mentre que el cost de fer de lobi és molt inferior als guanys que reben les empreses que en fan. "La recompensa per fer de lobi és descomunal", sentencia Deaton. Segons la seva opinió, això suposa un perill per a la democràcia: "Bàsicament, si els rics poden escriure les normes que ens regeixen, tenim un problema real".

Inquiet per la desacceleració econòmica mundial

Cargando
No hay anuncios

Una de les coses que inquieta Angus Deaton és la desacceleració econòmica mundial, un fenomen que els acadèmics anomenen 'estancament secular' (en resum: no tornarem a créixer tant com vam veure al segle XX). Segons Deaton, la desacceleració als països rics "enverina" els problemes actuals. "Quan el pastís va creixent", explica, "pots anar repartint nous trossos a la gent sense treure-li a ningú el que ja tenia. Però quan el pastís no creix, l'única manera de rebre alguna cosa és treure-li a qui ja en té", alerta.

Escèptic amb el futur de l'euro

Cargando
No hay anuncios

Com molts economistes, Deaton és escèptic amb el futur de l'euro. "L'euro té un problema estructural que no desapareixerà per molts esforços econòmics que es facin", avisava Deaton el 2012. "L'única cosa que es pot plantejar [per solucionar els problemes] és una unió fiscal europea, que comportaria la creació d'un govern europeu. Això provocaria una pèrdua democràtica –menys control dels estats en els assumptes interns– i mai resoldria el problema de l'atur. Així que és una solució, però ¿la volem realment?".