Ana Botín: “Sempre he sigut feminista a la meva manera”

Ana Botín és “una líder”, una “de les millors banqueres” i “una de les dones més poderoses del món”, que “ha trencat motlles” en el seu pas pel món dels negocis. Així va definir la presidenta del Banco Santander Maite Barrera, presidenta d’Esade Alumni i presentadora de l’acte d’entrega del premi Esade 2021, que l’associació d’antics alumnes de l’escola de negoci va atorgar ahir a la banquera càntabra.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les floretes -“una dona sense por a fallar”- que Barrera va dedicar a Botín en l’hora i mitja que va durar l’esdeveniment no suposen una novetat per a la presidenta d’“un dels bancs més grans del món”, però van servir perquè Botín mostrés la seva modèstia: “No tenim 200.000 treballadors, en tenim 190.000” va corregir la banquera a la presentadora. No va aclarir si hi incloïa els prop de 3.000 que quedaran afectats per l’ERO que ha presentat el Santander.

Cargando
No hay anuncios

Els desnonaments, un altre cop

L’acte, que va tenir lloc al TNC, va consistir en una conversa entre Barrera i Botín, a qui la primera va qualificar de “referent”. Botín va parlar de la transformació a què es troba sotmesa la banca en general i el Santander en particular, i va defensar el paper dels empresaris en la societat. “Capitalisme responsable”, li va dir la presentadora, mentre Botín insistia que a Espanya “els bancs no han desnonat a ningú des del desembre del 2012”, afirmació que no passa el simple filtre d’una cerca a Google i que l’empresària ja va fer l’any passat al programa Planeta Calleja de Cuatro, quan li van caure tota mena de desqualificacions de polítics i activistes socials. La Coordinadora d’Habitatge de Madrid va tuitejar aleshores que Botín té “la cara de ciment armat”.

Cargando
No hay anuncios

Barrera també va treure a la conversa el rol de la dona en l’empresa, un debat important -va dir- també per al públic majoritàriament masculí de l’acte, ja que “molts tenen filles”. En aquest sentit, la conductora va preguntar a Botín -“un model a seguir per a les nenes”- perquè s’autodefineix com a feminista.

“Sempre he sigut feminista a la meva manera”, va matisar la banquera, que va lamentar que encara costa ampliar la presència de dones en càrrecs directius. Recentment, per exemple, la filial brasilera del Santander va omplir tres posicions d’alt nivell amb homes: “Ens va venir fet”, va dir la màxima responsable de l’empresa. “Jo ja no sé què més fer”, va afegir.

Cargando
No hay anuncios

Segons un informe d’Oxfam, la diferència entre el sou mitjà entre homes i dones al Santander és del 30%. Una bretxa que compensa en part la mateixa Botín, que obté una retribució anual que multiplica per 237 el salari mitjà de la companyia que presideix.