Economia19/02/2019

L'ampliació de la Fira de Barcelona costarà 380 milions d'euros

La institució ampliarà el recinte que té a l’Hospitalet i també remodelarà el de Montjuïc

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaLa Fira de Barcelona es vol posar al dia. A una setmana de la inauguració del Mobile World Congress, les diferents institucions que estan representades a la Fira van escenificar ahir l’acord per a l’ampliació del recinte de Gran Via i la remodelació a fons del de Montjuïc, unes actuacions que comportaran quasi 380 milions d’euros d’inversió, que es repartiran aproximadament al 50% entre els dos recintes.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A l’Hospitalet s’hi farà un pavelló nou de 60.000 metres quadrats bruts d’exposició més un edifici de serveis, amb la qual cosa el recinte actual veurà ampliada la seva superfície fins als 300.000 metres quadrats. L’actuació a Montjuïc està més en les beceroles, però ja se sap que l’avinguda Maria Cristina passarà a ser una gran esplanada sense trànsit, i que hi haurà usos culturals, de congressos, espais d’emprenedoria i coworking, i es faran pisos socials, a més d’allargar l’actual carrer de la Guàrdia Urbana fins al Paral·lel travessant l’actual pavelló número 2.

Cargando
No hay anuncios

La inversió anunciada ahir, però, és menys de la meitat dels 848 milions que va costar l’actual recinte de Gran Via, on ara es fa el Mobile. El president de Fira 2000 i secretari d’Economia del Govern, Albert Castellanos, serà qui haurà de buscar el finançament. De moment es preveu allargar el període d’amortització del crèdit que la Fira té amb el Banc Europeu d’Inversions, del qual encara s’han de tornar uns 391 milions fins al 2037, i que es va constituir per abordar la construcció del recinte de Gran Via.

L’ampliació de Gran Via ha d’estar a punt el 2024, i el contracte de Barcelona amb GSMA -l’empresa organitzadora del MWC- acaba el 2023, un any abans. El creixement pot ser una carta per intentar retenir aquesta fira, la més important que té Barcelona. L’alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, va admetre que GSMA i el seu conseller delegat, John Hoffman, coneixen el projecte. “Aquesta ampliació l’han vist de manera molt positiva”, va dir.

Cargando
No hay anuncios

La signatura del protocol es va solemnitzar amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra; les alcaldesses de Barcelona i l’Hospitalet, Ada Colau i Núria Marín; el president de la Diputació, Marc Castells; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls; el president de Fira 2000, Albert Castellanos; el president de la Fira de Barcelona, Pau Relat, i el director general de la institució, Constantí Serrallonga.

Incertesa política

En els parlaments no van faltar referències a la situació política. “No és fàcil arribar a acords, però quan hi ha un objectiu de país s’han de deixar de banda les diferències”, va dir el president Torra, que va defensar el posicionament econòmic de Catalunya i Barcelona malgrat no poder gestionar els ports i els aeroports, la mancança d’infraestructures i el dèficit fiscal. Torra va recordar que la Fira té un impacte econòmic de 2.600 milions i arriba a crear 40.000 llocs de feina. També Ada Colau va expressar el “compromís” de l’Ajuntament “en temps d’inestabilitat política i dificultats econòmiques”. “En un context polític incert i complex som capaços de posar-nos d’acord en un tema estratègic”, va apuntar.

Cargando
No hay anuncios

L’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, va assenyalar la Fira com un dels elements transformadors de la seva ciutat tot i ser “un projecte de país”, mentre que el president de la Cambra, Miquel Valls, va destacar la col·laboració público-privada i el consens entre les institucions.

Cargando
No hay anuncios
LES CLAUS

1. Per què cal ampliar el recinte de la Fira ?

La Fira de Barcelona ocupa el novè lloc en el rànquing de fires d’Europa, però vol situar-se en el top 5, per a la qual cosa cal tenir un mínim de 300.000 metres quadrats, segons el president de la Fira, Pau Relat. Això pot permetre, no només mantenir grans salons externs (com el Mobile) i atreure’n de nous, sinó també la possibilitat d’ampliar salons propis d’èxit, com Alimentaria.

2. Quins són els plans per a la Gran Via?

Es vol fer un nou pavelló, de dues plantes i 60.000 metres quadrats bruts d’exposició, i un edifici de serveis firals. A més, hi haurà una passarel·la que connectarà aquest nou pavelló amb el recinte actual. L’ampliació hauria d’estar a punt el 2024.

3. Quins plans hi ha per al recinte de Montjuïc?

Es vol obrir a la ciutat. L’avinguda Maria Cristina serà una espalnada per a vianants. S’hi volen reservar espais per a emprenedors i coworking, aprofitar per fer pisos socials, obrir un nou carrer per connectar la ciutat amb Montjuïc, aproximar el MNAC a la ciutat, convertir en un auditori per a congressos el Palau d’Alfons XIII i destinar a usos culturals el Palau de Maria Eugènia. Els plans són acabar la remodelació abans del 2029, quan es complirà el centenari de l’Exposició Internacional.

4. Com es pagarà?

Es vol allargar el termini d’amortització dels 391 milions d’euros de deute amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI) que venç el 2037. Les institucions seguiran pagant el mateix cada any, però ho faran durant més anys. El finançament l’articularà la societat Fira 2000, que ja es va encarregar de fer el recinte de Gran Via, que va costar 848 milions d’euros.