Indústria

Ametller reformula el seu projecte d’agroparc al Penedès, on invertirà 180 M€

El complex ocuparà el doble d'hectàrees que el que va presentar el 2016

BarcelonaLa cadena d’alimentació i supermercats Ametller Origen ha tornat a presentar aquest dimecres el seu projecte de parc agrari a l’Alt Penedès, on preveu invertir 180 milions d’euros en els pròxims cinc anys. El projecte modifica i amplia el que ja havia presentat l’empresa el 2016 i que el grup català va frenar davant l’oposició de grups ecologistes.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L’actual projecte, presentat a la seu de Foment del Treball –la patronal que agrupa les grans empreses catalanes–, porta per nom Agroparc Penedès i ocuparà 258 hectàrees. En aquest espai, repartit entre els municipis de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, Ametller hi vol desenvolupar un projecte que combini agricultura extensiva, producció de productes alimentaris i generació d’energia renovable. A més, el complex ha de ser positiu des d’un punt de vista energètic (produir més energia de la que consumeix) i negatiu en diòxid de carboni, és a dir, ha de consumir més CO₂ que el que genera.

Cargando
No hay anuncios

El conseller delegat del grup, Josep Ametller, ha qualificat el projecte “d'únic a Espanya i Europa”. Igual que el plantejament del 2016, l’actual inclou tenir produccions agrícoles de fruiters i hortalisses, així com vinya. Una part d’aquesta producció es farà en hivernacles. A més, s’aprofitarà la biomassa per generar energia, que es combinarà amb la produïda a través de panells solars distribuïts en deu hectàrees.

El CO₂ obtingut mitjançant la biomassa s’introduirà als hivernacles perquè les plantes l’aprofitin per a la fotosíntesi, la qual cosa augmenta la productivitat sense necessitar fertilitzants sintètics. Això suposaria, segons la companyia, evitar l’emissió de 1.400 tones de diòxid de carboni a l’any. Al CO₂ també hi afegiran la generació d’hidrogen, que l’empresa vol utilitzar de combustible per als camions que duguin la producció als punts de venda.

Cargando
No hay anuncios

La principal crítica que va rebre el grup del col·lectiu ecologista quan va presentar l’agroparc el 2016 va ser que plantejava utilitzar sòl rural per dur a terme activitat industrial. En aquest sentit, el parc també inclou una nau logística de 40.000 metres quadrats, obradors per a l’elaboració de productes com ara sopes, envasadores i les oficines corporatives. Ametller ha assegurat que aquestes crítiques queden “desactivades”: la companyia ha adquirit 138 hectàrees més de terrenys –el pla del 2016 afectava només 120 hectàrees– que inclouen sòl industrial a Gelida on anirà la part industrial del complex, mentre que els terrenys rurals es mantindran per a les explotacions agràries i per a la instal·lació de panells solars, permesa per la llei.  L'ARA ha intentat parlar amb els grups ecologistes però no ha sigut possible.

Cargando
No hay anuncios

Col·laboració amb Agbar

El projecte compta amb la col·laboració de dues multinacionals, Carburos Metálicos i Agbar. La primera s’encarregarà de desenvolupar la gestió de la generació d’hidrogen, mentre que la segona es farà càrrec de la implementació del programa d’optimització de recursos hídrics, amb la instal·lació dels sistemes de reg i la gestió de l’aigua per aconseguir-ne una reutilització del 100%.

Cargando
No hay anuncios

Ametller Origen xifra en 3.100 els llocs de treball directes i indirectes creats i espera que l’activitat econòmica generada al complex arribi als 400 milions d’euros anuals. Així mateix, entre els panells solars i la biomassa, espera generar 13 megawatts anuals d’electricitat i 1,6 milions de metres cúbics de biogàs.