Govern espanyol

Un ‘americà’ es cola a la cursa per succeir Calviño

Ángel Ubide entra en unes quinieles en què el nom del català David Vegara agafa força

L'economista Ángel Ubide en una imatge d'arxiu

Madrid / BarcelonaA la cursa per ocupar el despatx vacant més cobejat d’Espanya s’hi ha afegit un nou nom: el d’Ángel Ubide, un economista resident a Nova York, membre del consell assessor d’Assumptes Econòmics del ministeri d’Economia, de l’Euro 50 Group i del Economic Club de Nova York. Segons ha pogut saber l’ARA, aquest economista, especialista en mercats financers i polítiques econòmiques –i director d’estudis econòmics del fons Citadel– és un dels candidats que està sondejant el president del govern, Pedro Sánchez, per ocupar el càrrec que abandonarà Nadia Calviño en les pròximes setmanes, un cop s’ha fet oficial el seu pas a la presidència del Banc Europeu d’Inversions. 

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Fonts properes a la Moncloa expliquen que Ubide –llicenciat en Economia per la Universitat de Saragossa i doctor en Economia per l’Institut Universitari Europeu de Florència– té una virtut que li juga a favor en aquesta cursa: és un dels consellers econòmics més propers al president del govern, que és qui està liderant el relleu. De fet, el 2015 ja es publicaven articles de premsa que el presentaven com “el nou guru econòmic de Pedro Sánchez”. Les mateixes veus, però, citen dos problemes: l’executiu espanyol busca una figura que sigui coneguda i respectada a Brussel·les (aquesta va ser la gran virtut de Calviño, que havia fet carrera precisament a les institucions de la capital europea) i el possible xoc de maneres de fer que es pot donar entre un home habituat als fons d’inversió i un ministeri. 

Les quinieles que es mouen a Madrid també s’han mogut en els últims dies. La figura del governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, sembla haver perdut totes les opcions, i també es desinfla l’opció del ministre de Transformació Digital, José Luis Escrivá. “Sembla més una última opció”, afirmen veus properes a la Moncloa. Entre els dèficits d’Escrivá, a qui se li reconeix una gran tasca durant el seu pas pel ministeri de la Seguretat Social, hi ha una relació difícil amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. 

La via catalana

Per contra, les diferents fonts consultades entorn del PSOE a Madrid apunten dos noms que guanyen pes en aquesta elecció: el de José Manuel Campa, des del 2019 president de l’Autoritat Bancària Europea (EBA, per les sigles en anglès). Anteriorment, Campa havia estat, entre 2009 i 2011, secretari d’Estat d’Economia, un càrrec en el qual va succeir l’economista barceloní David Vegara. Els camins de tots dos es tornen a trobar ara, perquè justament Vegara, conseller executiu del Banc Sabadell, és un dels noms que ha guanyat pes en els últims dies per ocupar aquest càrrec. Consultada per aquest diari, l’entitat catalana amb seu a Alacant no s’ha volgut pronunciar sobre aquesta qüestió. Entre els que creuen que Vegara té serioses possibilitats d’assumir el càrrec hi ha qui recorda que el PSC ha perdut poder amb els canvis de ministres (s’han acomiadat Miquel Iceta i Raquel Sánchez, que han estat compensats amb l’arribada de Jordi Hereu a Indústria) i que el nomenament de Vegara tornaria aquest segon ministeri als socialistes catalans. 

De moment, a la Moncloa el fet de fitxar una cara nova s’entoma com un relleu “tranquil”. De fet, la idea és que Calviño estigui fins a l’últim minut al capdavant del ministeri d'Economia i això dependrà del calendari que fixi el Banc Europeu d'Inversions (BEI) per culminar el seu salt com a presidenta de l’organisme. Precisament, Calviño té previst reunir-se aquest dijous amb el president actual del BEI, l’alemany Werner Hoyer, que ocupa aquest càrrec des del 2012. A la reunió s’abordaran els fons europeus de l’addenda del Pla de Recuperació espanyol que gestionarà l'organisme i el calendari de la transició entre Hoyer i Calviño. Fonts de la Moncloa reiteren que no només es tracta d’un canvi “esperat” sinó també “desitjat”. “No és un canvi que s’hagi de fer a correcuita, d’avui per a demà, perquè salta per sorpresa, al contrari”, recorden les mateixes fonts.

Amb tot, ni des del govern espanyol, ni tampoc des del ministeri d’Economia entren oficialment a comentar res que tingui a veure amb el ball de candidats a substituir Calviño. Des d’Economia recorden que, al cap i a la fi, és el president espanyol, Pedro Sánchez, el primer i l’últim a decidir qui serà el nou ministre. 

L'assessor de l'FEEF David Vegara.

Vicepresidència per a Ribera o Montero

El que comença a quedar més clar és que la nova cara d’Economia no assumirà la vicepresidència primera que ara ostenta Calviño. Fonts consultades per l’ARA apunten que no tindria sentit que un càrrec com aquest l’assumís algú que arriba de nou des de fora i situen a la vicepresidenta segona i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i a la vicepresidenta quarta i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, com a candidates per assumir aquest lloc. Totes dues són de la màxima confiança de Pedro Sánchez i, alhora, són dos dels pesos polítics de l’executiu. Les mateixes fonts apunten que també ha perdut força crear un superministeri entre Economia i Hisenda, assumit per Montero.

stats