Laboral

Amenaça de vaga pels sous: el BCE, víctima de la seva recepta

Els treballadors de la institució rebutgen l'increment salarial del 4% que ofereix la direcció per al 2023

Christine Lagarde, presidenta del BCE, en una imatge d'arxiu.
09/12/2022
3 min

DortmundEl Banc Central Europeu (BCE) té milers de treballadors que, entre altres coses, s’encarreguen de preveure l’evolució de la inflació i, en el millor dels casos, intenten ajustar-la al 2% a mitjà termini. Però no han tingut aquest any gaire èxit amb la seva missió. Durant molt de temps, els empleats de l’ens monetari van sostenir que l’alça general de preus era “passatgera” i a finals del 2021 -quan no es podia preveure l’esclat de la guerra a Ucraïna-, la presidenta de la institució, Christine Lagarde, gairebé descartava una pujada dels tipus d’interès, per bé que aleshores la inflació a l’eurozona ja arribava al 5%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La difícil conjuntura i aquests errors de càlcul passen factura a més de 330 milions de ciutadans a Europa. Els sous no poden seguir el ritme de la inflació, que es va disparar fins al 10% al novembre, segons dades de l’Eurostat. Però el que passa entre la resta dels treballadors també passa en l’univers paral·lel dels empleats del BCE, que demanen més sou per, irònicament, deixar de ser víctimes de la inflació.

Els representants del personal del banc central han dit que estan decebuts per l’augment de sou del 4,07% planificat per al 2023. El sindicat del BCE, anomenat Organització Internacional i Europea de Serveis Públics (Ipso) no en té prou amb això, sobretot perquè ja va considerar que l'increment de l’1,48% per al 2022 va ser molt minso, menys de la meitat de la inflació d’Alemanya el 2021. La seu del BCE és a Frankfurt i la majoria dels seus treballadors treballen en aquest país.

“No estem contents amb la proposta”, ha confirmat Carlos Bowles, vicepresident d’Ipso, a l’agència de notícies econòmiques Bloomberg: “Amb una inflació a Alemanya i a l’eurozona prevista per aquest any del 8,5%, això representa una pèrdua significativa de poder adquisitiu”. En aquest sentit, també ha advertit que quan cauen els sous reals “se’n ressent la moral de treball i també la confiança en la institució”. Bowles ha criticat que el Banc Central Europeu es tanqui en banda a negociar i que no estigui preparat per a propostes compensatòries al marge de les financeres, com ara vacances addicionals. “Si el BCE continua rebutjant un compromís negociat, haurem de plantejar-nos una acció de protesta a principis de l’any que ve”, ha declarat el representant dels treballadors de la institució. Fins i tot, no es descarta la possibilitat de fer una vaga, cosa bastant insòlita en aquesta institució, que es regeix per les seves pròpies normes laborals.

Reticència amb la pujada de sous

Cap portaveu del BCE ha fet comentaris sobre la qüestió, però la línia de Lagarde és clara. La presidenta de l'organisme sap que no pot protegir de forma especial els seus propis treballadors quan, públicament, ha insistit en el perill d’una espiral “autodestructiva” de preus i sous. Si els sous augmenten massa de pressa, la pujada general de preus es pot convertir en un problema permanent.

Segons la mateixa web del BCE, els sous nets dels seus empleats oscil·len entre els 2.606 i els 12.179 euros al mes. Són, a més, feines molt assegurades, amb un sistema especial de pensions que també garanteix una paga a la família en cas de mort del treballador o treballadora. D'altra banda, la plantilla també compta amb una assegurança mèdica de cobertura mundial i altres privilegis.

stats