Alimentació

El xai, el lluç i els percebes es disparen de preu; el pollastre, l'opció assolible de cara a Nadal

Carnissers i peixaters afronten amb optimisme un campanya marcada per l'encariment d'alguns productes concrets

Una parada de peix al Mercat de Galvany de Barcelona, en una imatge d'arxiu.
3 min

BarcelonaOptimisme entre els comerciants de cara a les vendes d'aquestes festes de Nadal, malgrat els preus elevats de molts productes. L'encariment de la carn, sobretot la vedella i el xai, i de cert peix i marisc els últims mesos marcarà el pressupost de moltes famílies, però els botiguers destaquen que molts clients continuen optant per fer els àpats típics encara que els representi un esforç addicional.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Un estudi de l'Organització de Consumidors i Usuaris publicat fa dues setmanes mostrava que, al conjunt de l'Estat, els preus dels principals aliments consumits durant les festes havien pujat un 6% de mitjana en quinze dies. Alguns productes, com el lluç o els percebes havien augmentat un 30% i un 19%, respectivament.

La majoria de famílies opta per àpats tradicionals, especialment per Nadal i Sant Esteve. "Nou de cada deu clients fan sopa i carn d'olla", explica en Miquel, que regenta una carnisseria al Mercat de Santa Caterina de Barcelona. Pel que fa a carns, el pollastre és el més sol·licitat també per Nadal, un fet que aquest any es nota encara més per l'elevat cost del boví i l'oví. "Abans tenia molta sortida el xai i el cabrit, però ara estan caríssims", explica Antoni Gálvez, president del Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i comarques, que destaca que, en comparació, el preu del pollastre "no té color".

Malgrat això, hi ha compradors que mantenen costums sense mirar gaire el preu. "He venut tres filets grans a un client per 400 euros", comenta en Miquel, que ha hagut de demanar més carn de cabrit al seu proveïdor perquè se li havia acabat, tot i els preus rècord d'aquest producte. A més, aquest carnisser destaca que en els últims anys, fruit de la immigració sud-americana, estan creixent les vendes de carn per a barbacoa, una celebració nadalenca habitual en països de l'hemisferi sud, on l'estiu comença el 21 de desembre.

El president del Gremi de Carnissers celebra que, dintre del sector, "tothom està molt content pels encàrrecs" que estan rebent en les setmanes prèvies a les festes, cosa que ajuda molt els comerciants. "La gent ha fet els deures. No podem esperar el dia 24 de desembre per veure si venem", diu Gálvez, que també té una carnisseria a Castellar del Vallès. "Si el dia tingués 72 hores, les ompliria. La previsió de vendes és molt bona", afegeix.

"Normalitat" a les peixateries

Pel que fa al peix, els peixaters també mostren optimisme. "Una campanya amb tota normalitat. La gent en té ganes", assegura Àlex Goñi, president del Gremi de Peixaters de Catalunya. A diferència de la carn, que té més sortida per Nadal, el peix i el marisc acostumen a ocupar més taules per les celebracions de Cap d'Any i Reis.

"Ara es comença a animar", explica la Mercè, peixatera al Mercat de Santa Caterina, que explica que el fet que aquest any Nadal caigui en dimecres fa que moltes famílies que menjaran peix fresc aquests dies esperin fins a la setmana vinent per comprar-lo. "Obrirem dilluns i dimarts", diu, quan espera un pic de vendes.

Com cada any, els productes més sol·licitats són "el marisc" i, sobretot, "les gambes", afegeix la Mercè, que també destaca la bona sortida del rap, un peix car però molt sol·licitat per a les celebracions nadalenques. De fet, la principal preocupació al sector aquestes últimes setmanes —a banda de la recent vaga de pescadors contra la nova política pesquera europea, finalment resolta a favor dels pescadors— és que s'havia prohibit la pesca de gamba a Catalunya, però finalment la prohibició s'ha aixecat, encara que la quantitat pescada aquest any es restarà del total permès l'any vinent. Això fa que els peixaters esperin que aquest marisc, un dels més sol·licitats en aquestes dates, estigui plenament disponible de cara a les festes.

Des de fa anys hi ha demanda de besuc per a la nit de Nadal, "una tradició importada" d'altres indrets de l'Estat, afegeix Goñi. El pop, el llenguado, el salmó i el calamar per farcir també tenen molta sortida durant les festes, a banda de peixos grans com llobarros o daurades, sovint "de dos quilos o més" per a "àpats amb molta gent", destaca el president del Gremi de Peixaters.

Sobre els preus, encara poden variar. És habitual en aquestes èpoques que hi hagi temporals a l'Atlàntic, cosa que afecta la pesca a Galícia i Irlanda, dues destinacions d'on prové força peix. Pel que fa al Mediterrani, els pescadors catalans es poden veure afectats pel vent d'aquests dies, que pot reduir les sortides de vaixells i la quantitat de peix que arribi a les llotges i, per tant, el preu final. Malgrat això, Goñi té plena confiança que "no faltarà peix" a les peixateries catalanes.

stats