La vedella i el xai s'acosten per Nadal a preus rècord
La indústria càrnica afronta una vaga als escorxadors aquesta setmana
BarcelonaEl preu de la vedella i el xai està augmentant a un ritme molt elevat des de l'estiu i encaren la campanya de Nadal a nivells rècord. El cost de la carn de boví i oví per als comerços al detall s'ha vist afectat per diversos factors, com l'epidèmia de llengua blava o l'obertura de les exportacions al Marroc, i els botiguers han acabat repercutint l'encariment en el preu final.
"El problema el tenim amb la vedella i el xai, perquè el porc fa temps que baixa i el pollastre fa temps que està estable", explica Antoni Gálvez, president del Gremi de Carnissers, Xarcuters i Aviram de Barcelona i comarques, sobre l'encariment de la carn. En aquest sentit, els comerciants independents, que tenen menys poder de negociació davant de la indústria càrnia, són els que ho pateixen més. "Estem una mica neguitosos, perquè els preus van pujant cada setmana. És una escalada incessant", afegeix Gálvez en declaracions a l'ARA.
Els augments són "quantitats petites", però permanents, sobretot des de l'estiu passat. "Encara que siguin dos o tres cèntims per quilo, per a una peça de 120 quilos es nota molt", indica Gálvez.
Les pujades de preu en la indústria càrnia no tenen per què afectar immediatament el preu que acaba pagant el consumidor. Inicialment, el cost addicional l'acostuma a assumir el botiguer reduint els marges de benefici, però si l'encariment és permanent l'ha d'acabar traspassant al comprador, encara que sigui de manera parcial. Quan es va acumulant, acaba notant-se molt a la butxaca dels ciutadans.
Per exemple, el preu al mercat majorista de Mercolleida d'un quilo de canal de vedella creuada d'entre 241 i 270 quilos era de 5,55 euros la primera setmana de gener, mentre que la setmana passada havia pujat fins a 6,14 euros, un increment del 10,6% en menys d'onze mesos, segons dades de l'Observatori Agroalimentari de Preus del departament d'Agricultura de la Generalitat. En el cas del xai, per a animals de menys de 10,9 quilos, el preu del canal va començar l'any a 11,5 euros per quilo a la Llotja de Girona i havia pujat fins als 12,5 euros la setmana passada, un augment del 8,6%.
Aquests increments s'afegeixen als que ja es van registrar durant la crisi de preus del 2022 i part de l'any passat. Amb la reactivació de l'activitat econòmica després de la pandèmia els preus van començar a augmentar en molts àmbits, sobretot de matèries primeres. Aquesta pujada inicial de la inflació es va disparar amb la invasió russa d'Ucraïna, quan el preu de l'energia i de matèries primeres –com fertilitzants i cereals– va pujar molt ràpidament. El cost de la carn es va veure afectat per aquesta situació, ja que els productors van veure com els pujava la factura energètica, però també costos com el farratge o els pinsos per al bestiar.
Tot i tenir la inflació ja més normalitzada, des de l'estiu la vedella i el xai continuen encarint-se. Una de les causes principals és que una part de la producció espanyola que es venia al país ara s'exporta a països àrabs, sobretot al Marroc, on aquest any el govern ha liberalitzat el comerç de carn de boví i oví amb l'estranger. A Espanya, el nombre d'empreses amb llicència d'exportació de carn ha augmentat, cosa que s'ha notat en l'oferta disponible i, per tant, s'ha encarit el preu de la que es ven aquí.
És un cas similar al que es va produir amb les exportacions de carn de porc a la Xina el 2019, quan la pesta porcina va delmar el sector a un que es va veure obligat a importar molta més carn d'Europa. Tanmateix, la recuperació de la indústria xinesa, la pandèmia i els posteriors aranzels han frenat les vendes de carn catalana de porc a la Xina, cosa que, de moment, no ha passat amb la vedella i el xai que s'exporten al mercat marroquí, que a més és molt més proper que el xinès.
Vaga als escorxadors
A tot això s'hi afegeix que aquests pròxims dimecres i dijous milers de treballadors del sector carni d'arreu d'Espanya estan cridats a la vaga per reclamar millores de les condicions salarials davant del que consideren un bloqueig de la patronal en la negociació del nou conveni sectorial. Els sindicats convocants –UGT, Comissions Obreres i la Confederació Intersindical Gallega (CIG)– volen "la paralització total" d'escorxadors, sales de desfer i empreses productores d'embotits i pernils. Segons la UGT, la indústria càrnia és el principal motor del sector agroalimentari català, amb un volum de negoci d'uns 10.000 milions d'euros anuals.
Davant d'aquesta situació, el Gremi de Carnissers recomana avançar les compres de carn de cara a les festes de Nadal i buscar alternatives als productes que s'hagin encarit especialment. "Si el filet de vedella està caríssim, es pot comprar filet de porc", posa com a exemple Gálvez, que recomana fer confiança als carnissers.