La pagesia es revolta

La UE acorda reduir la burocràcia de la PAC i els controls als petits agricultors

El bloc europeu permetrà als estats flexibilitzar de manera temporal alguns requisits per situacions climàtiques extremes, com la sequera

Brussel·lesMenys burocràcia i més flexibilitat a les administracions estatals per afrontar situacions climàtiques extremes, com la sequera que pateix actualment Catalunya. Aquesta és la primera resposta de la Unió Europea a les protestes de pagesos que han inundat durant mesos diferents països del Vell Continent. Ho va proposar la Comissió Europea el 15 de març i, aquest dimarts, els estats membres li han donat via d'una manera sorprenentment ràpida pel que fa als ritmes de Brussel·les. De fet, s'acosten les eleccions europees i es preveu que la lluita contra el canvi climàtic i les reivindicacions dels agricultors siguin uns dels temes principals de la campanya.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Una de les mesures principals que han consensuat els Vint-i-set al Comitè Especial d'Agricultura és l'exempció a petits agricultors –els que treballen menys de deu hectàrees de terra– d'alguns controls i condicionants que fins ara se'ls requerien per beneficiar-se de les subvencions de la política agrària comuna (PAC). Aquesta iniciativa afectarà el 65% dels pagesos propietaris de la terra de la Unió Europea però que només suposen el 10% de totes les terres conreades del bloc comunitari.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, els socis europeus defensen que es reduirà de manera substancial la paperassa, que costa més d'afrontar per part dels pagesos amb menys recursos, i, en canvi, es mantindrà el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic perquè a la pràctica afectarà poca extensió. "La revisió busca l'equilibri entre la flexibilitat dels requisits i la reducció dels tràmits administratius amb l'elevada ambició ambiental de la PAC", ha assenyalat David Clarinval, el ministre d'Agricultura de Bèlgica, que és el país que ostenta la presidència de torn del Consell de la UE.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, es flexibilitzaran els condicionants relatius al guaret. Continuarà sent obligatori, però els estats membres podran decidir si donen la terra per descansada si, per exemple, es van canviant els tipus de cultius que s'hi planten i, d'aquesta manera, s'alternen els nutrients que s'extreuen de la terra. També es permetrà que les administracions estatals i regionals siguin menys exigents de forma temporal en aquest sentit per motius excepcionals, com pot ser una sequera o un fort temporal.

A més, els pagesos ja no estaran obligats a mantenir els paisatges rurals i, a partir d'ara, només se'ls encoratjarà a preservar-los de forma voluntària. Això sí, els estats membres hauran d'informar de manera anual la Comissió Europea sobre quines mesures han pres.

Cargando
No hay anuncios

Una altra tractorada a Brussel·les

Aquesta revisió de la PAC, que els socis europeus han acordat per via d'urgència, encara s'ha de consensuar amb el Parlament Europeu. Ara bé, tot i que l'Eurocambra sol ser és més estricta amb els condicionants mediambientals que els estats membres i la Comissió Europea, és la institució europea que a la pràctica té menys pes a la taula de la negociació. I, per tant, es preveu que a grans trets la modificació de la normativa europea acabi sent la que han anunciat aquest dimarts els Vint-i-set.

Cargando
No hay anuncios

Els ministres d'agricultura de la Unió Europea a Brussel·les han fet públic l'acord mentre pagesos de diferents nacionalitats tornaven a trencar la calma del barri de les institucions europees de la capital belga amb una nova tractorada multitudinària. De fet, la pressió de les manifestacions de la pagesia durant aquests últims mesos ha fet efecte, i la gran majoria de partits i de governs estatals coincideixen ara de forma gairebé unànime en la voluntat de modificar la PAC, quan queden menys de cent dies per als comicis europeus.

Algunes veus ecologistes, però, han criticat la modificació que es preveu que entri en vigor a partir de finals d'aquesta primavera. L'organització Greenpeace, per exemple, ha emès un comunicat en què lamenta que "desmantelli" les mesures verdes que tants anys s'ha tardat a acordar a la UE, i que es tiri endavant la reforma a correcuita i sense un "debat democràtic" de fons que tingui identificades les mancances de la PAC actual.

Cargando
No hay anuncios

En canvi, la majoria d'estats membres encara no en té prou i la presidència del Consell de torn de la UE, que ara està a les mans de Bèlgica, ha demanat flexibilitzar encara més alguns dels requisits mediambientals de la normativa europea, com els que afecten els aiguamolls. A més, la Comissió Europea ha obert la porta a tirar endavant una nova proposta legislativa per evitar que, almenys, els pagesos no hagin de vendre els seus productes per sota del cost de producció.