Alimentació

Tomb del sector primari: creix més del doble que l'economia

Les exportacions agroalimentàries catalanes acusen la menor demanda de carn porcina de la Xina i augmenten lleugerament

BarcelonaEl 2024 també ha estat l'any de recuperació del sector primari. La moderació dels costos de producció –gràcies al descens del preu de les matèries primeres agrícoles i de l'energia en els mercats internacionals– i la “incipient” millora de la sequera han permès al sector primari recuperar-se dels xocs que va patir a finals del 2021, amb la pandèmia, i en la primera meitat del 2023, per la guerra a Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

A escala estatal, el sector venia de registrar caigudes de fins a dos dígits, amb una davallada del 27% interanual el tercer trimestre del 2022, però si bé just fa un any va abandonar les taxes negatives, aquest 2024 ja ha registrat un fort creixement. El valor absolut agregat (VAB) –un indicador similar al producte interior brut que mesura el nivell d'activitat econòmica d'un territori– del sector a Espanya ha augmentat un 7,6% en el primer semestre, cosa que suposa més del doble del conjunt de l'economia espanyola (2,8%), segons un informe sobre l'evolució del sector presentat avui per CaixaBank Research, el servei d'estudis de CaixaBank. A Catalunya, ha tingut un comportament similar: ha crescut un 6,5%, també més del doble que la mitjana de l'economia (2,6%).

Per sota del 2019

Tot i això, el creixement del sector primari espanyol no ha estat suficient per recuperar el VAB de finals del 2019, mentre que el PIB del conjunt de l'economia el supera en un 5,7%. Aquest menor pes del sector en l'economia, en comparació amb els anys previs a la pandèmia, s'explica pel fort creixement d'altres sectors, com el turisme o el d'informació i comunicacions. Actualment, el sector primari aporta el 2,6% del PIB, per sota del 3% de fa cinc anys, però molt per sobre de l'1,7% mitjà de l'eurozona.

Cargando
No hay anuncios

La millora de la producció en el primer semestre d'aquest 2024 ha permès que les exportacions agroalimentàries tornin a créixer, després de dos anys seguits de retrocessos. Aquest augment ha estat fins i tot superior en termes de valor a causa de l'augment dels preus, ja que si un producte es ven més car, genera més diners. Així, de gener a juny el volum de les exportacions agroalimentàries ha crescut un 3%, però el seu valor un 5,9%. Cal tenir en compte que el sector agroalimentari espanyol sempre ha estat un gran exportador: acumula superàvit comercial ininterromput –exporta més que importa– des del 1996. Enguany aquest superàvit ha arribat a l'1,1% del PIB, una xifra només superada pels registres del 2020 i el 2021.

Catalunya i la Xina

La bona salut exportadora del sector agrari espanyol s'explica pel dinamisme de les vendes de fruites, llegums i hortalisses, uns aliments que contrasten amb les carns, que no repeteixen els extraordinaris registres d'anys anteriors. Tot i això, les exportacions espanyoles de carn de porcí d'aquest any superen amb escreix les del període 2014-2019.

Cargando
No hay anuncios

La causa d'aquesta diferència està a l'altra punta del món: la Xina ja ha superat l'impacte de la pesta porcina africana, que va obligar el gegant asiàtic a importar la carn de porc. Entre el 2018 i el 2020, les exportacions espanyoles a la Xina es van quintuplicar, i ara les exportacions espanyoles de carn de porcí al país oriental han caigut un 22,8% de gener a juny, i han empès a la baixa el balanç exportador global d'aquest producte, fins al -2,4%.

Aquest canvi l'han notat especialment les comunitats autònomes amb més dependència de la carn porcina, com és el cas de Catalunya. Això explica que el creixement de les exportacions catalanes fins al juny en termes de valor (0,5%) hagi estat inferior a la mitjana espanyola (5,9%).