La sequera amenaça de reduir un 25% la verema
L'absència de pluges, però, hauria beneficiat la qualitat del raïm
BarcelonaEl sindicat agrari Unió de Pagesos calcula que la verema d’aquest any serà com a mínim un 25% inferior a la mitjana d’altres anys a Catalunya. La sequera que s’ha viscut a gran part del territori i les onades de calor extrema dels últims mesos han perjudicat la producció de raïm i han fet que en algunes zones s'hagi hagut d’avançar la collita a finals de juliol o principis d’agost. Així, s’espera una caiguda dràstica de la collita, que l’any passat va ser d’uns 420 milions de quilos en el conjunt del territori. Fa unes setmanes, però, l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) va mostrar-se més optimista en les previsions, que apuntaven cap a una reducció d’un 15%.
Per contra, segons el sindicat, la manca de pluges hauria beneficiat la qualitat del raïm, ja que ha impossibilitat la presència de fongs. Així, segons l’últim estudi de l’Incavi, aquestes mateixes condicions meteorològiques estarien ajudant a tenir una “verema molt sana” i amb uns bons nivells de sucres i àcids. Per tots aquests motius, Unió de Pagesos ha lamentat en un comunicat que la campanya d’enguany s’hagi iniciat amb els preus estancats (0,40 € de preu mitjà del quilo de raïm) davant la pujada de preus dels carburants i els fitosanitaris, i ha demanat a tots els operadors vitivinícoles que tinguin en compte els increments de costos i que “es responsabilitzin de la seva contribució per l’estabilitat de tot el sector” a l’hora de pagar el raïm.
Tercer mal any
Entre les dotze DO catalanes, de moment, destaquen les males collites a l’Alt Camp, on ja fa dies que s’està collint chardonnay, pinot i macabeu. Respecte a un any normal, a la zona la reducció ha estat d'entre un 25% i un 50%, segons informa el sindicat. Per altra banda, al Garraf també han vist la collita reduïda entre un 30% i un 40%. Unió de Pagesos també ha lamentat que a la DOQ Priorat s’hagin trobat bodegues que es resisteixen a apujar el preu del raïm tot i que el Consell Regulador n’hagi demanat un augment.
Aquest problema, però, no és nou. Aquest serà el tercer any consecutiu en què s’encadenen males collites. Durant el 2020, el míldiu va fer estralls entre els productors, i l’any passat la sequera també va reduir la collita. Així, molts ja miren com adaptar-se a una nova realitat en què la crisi climàtica desafia cada vegada més el calendari vitivinícola.