El racionament d'aliments durant la pandèmia va ser il·legal
La justícia europea sentencia contra el decret hongarès sobre diversos productes bàsics
Brussel·lesEl Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha sentenciat aquest dijous que el control de preus i la quantitat preestablerta que es pot vendre de determinats productes vulneren la lliure competència. Segons la màxima instància de la justícia europea, aquesta mena de mesures són contràries a la normativa de la Unió Europea perquè impedeixen que els distribuïdors fixin els preus i les quantitats que ofereixen lliurement i tenint en compte consideracions econòmiques. A més, afegeix que no és una iniciativa justificable ni tan sols en un context de pandèmia de la covid o de la guerra d'Ucraïna. "Les mesures imposades no són proporcionals", conclou la resolució.
La sentència del tribunal de Luxemburg fa referència a un decret del govern d'Hongria del febrer del 2022 que va regular la comercialització d'alguns tipus de sucre, la farina, l'oli de gira-sol, la carn de porc, l'aviram i la llet. Més endavant, el novembre del 2022, per les conseqüències de la invasió russa a Ucraïna, Budapest va modificar el decret i va afegir els ous i les patates a la llista d'aliments bàsics afectats. Aquesta mesura es va mantenir en vigor fins al 31 de juliol del 2023.
Els distribuïdors i les botigues que no posaven a la venda aquests productes en les quantitats predefinides per l'estat hongarès i en el preu s'enfrontaven a sancions. I, de fet, les autoritats magiars van imposar una multa a l'empresa Spar Magyarország en comprovar que en un dels seus supermercats no havia limitat la venda de cinc dels aliments bàsics afectats. La companyia, però, va denunciar-ho a la justícia europea perquè creia que el decret vulnerava la lliure competència, tal com aquest dijous ha dirimit la màxima instància de la justícia europea.
El tribunal de Luxemburg insisteix que el context en què el govern liderat per l'ultradretà i euroescèptic Viktor Orbán va tirar endavant el decret governamental no ho justifica, tot i que teòricament buscava aplacar la inflació i garantir que els hongaresos tinguessin accés als aliments bàsics. "El deteriorament del lliure accés dels distribuïdors al mercat [...] i les pertorbacions en el conjunt de la cadena de subministrament van més enllà del que és necessari per assolir els objectius perseguits pel decret", diu la sentència del TJUE.