Alimentació

Els pagesos aixequen el tall a la Jonquera però avisen: "les mobilitzacions continuaran"

La concentració conjunta entre agricultors francesos i catalans ha bloquejat els passos fronterers durant 24 hores

3 min

GironaAquests dilluns, els pagesos catalans s'han mobilitzat a les carreteres per reivindicar millores en el sector. Ho han fet en una jornada històrica i sense precedents: han bloquejat durant 24 hores tots els passos entre Espanya i França, des d’Irun fins a la Jonquera, en una acció coordinada a banda i banda de la frontera juntament amb els agricultors francesos. La concentració, que tenia l'objectiu de pressionar els estats i la mateixa Unió Europa en plena campanya electoral del 9-J, ha acabat aquest matí de dimarts amb un missatge clar: "les mobilitzacions continuaran".

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A hores d'ara, s'ha aixecat el tall de l'AP-7 a la Jonquera, on una comitiva d'un centenar de tractors i prop d'un miler de manifestants tallaven el trànsit des de primera hora de dilluns. En el sentit sud de l’autopista els agricultors francesos, menys multitudinaris, barraven el pas des del Portús, mentre els Mossos desviaven el trànsit cap a l’A-2 i la N-II. Els altres punts on s'impedia la circulació des de les 10 del matí d'ahir eren la N-230 i la N-141 a Bossòst, la N-145 a la Seu d'Urgell, la N-152 a Puigcerdà i la C-38 al coll d'Ares.

La protesta va començar amb una marxa lenta des de Llers, a tocar de Figueres, fins al punt fronterer on els manifestants feien parada i muntaven el campament per passar el dia. Durant el matí, en un ambient reivindicatiu i festiu, sense fogueres ni destrosses a la calçada, els agricultors i ramaders es van dedicar a preparar la intendència i cuinar un arròs multitudinari per dinar.

"La pagesia catalana està supeditada a la normativa europea"

"Organitzar aquesta manifestació amb els francesos ens dona molta més força, ja que demostra que no només som capaços d’unir-nos amb els pagesos de Catalunya, sinó també amb els de tot l’Estat i fins i tot amb els d’un altre estat”, diu Josep Valldossera, ramader de Santa Coloma de Farners, des de la Jonquera. I acaba: “Quan fem arribar les nostres demandes a la Generalitat ens diuen que això depèn de Madrid, i a Madrid que depèn d’Europa, així que ara mirem amunt”. 

Sobre per què cal apuntar les demandes cap a Europa, Imma Puigcorbé, una de les impulsores de la plataforma Revolta Pagesa, afegeix: “La pagesia catalana està supeditada a la normativa europea de la política agrària comuna (PAC) i sense les seves subvencions gran part del sector primari de Catalunya desapareixeria". I conclou: “Hem estat parlant amb la majoria dels partits que es presenten a les europees i amb el tall a la Jonquera interpel·lem directament el ministre agricultura espanyol perquè faci sentir la nostra veu al Parlament Europeu”.

El sector, que ha signat un decàleg de 33 demandes en un manifest conjunt, reclama més seguretat alimentària en relació amb els productes importats de fora de la Unió Europea, que s’implementin les anomenades clàusules mirall (la mateixa exigència per als aliments que venen de tercers països que per als que es produeixen a la UE), que s'eliminin els impostos a l'energia als productors agraris, i que se simplifiquin els tràmits administratius.

Unió de Pagesos no hi dona suport

A la convocatòria, que lidera entre d'altres Revolta Pagesa, hi donen suport diverses associacions agràries d'arreu de l'estat espanyol, i a la banda francesa s'hi suma el Moviment Independent Francès. Unió de Pagesos, però, que té representació majoritària a Catalunya, no s’hi ha sumat perquè no veu "legítim" mobilitzar-se en plena campanya electoral per a les europees. Després d'una assemblea oberta al tall de la Jonquera, la plataforma Revolta Pagesa ha anunciat que constituirà el primer gremi de la pagesia catalana, que serà "independent, democràtic, lliure i transparent", amb l'objectiu de desmarcar-se de la resta d'associacions o sindicats agraris.

Per la seva banda, l'Associació General d'Autònoms Transportistes de Catalunya (AGTC), gran perjudicada per les concentracions, reclama que es garanteixi la lliure circulació per les carreteres i critica la "passivitat i complicitat" de la conselleria d'Interior i del ministeri davant la convocatòria. Segons el sector, la protesta ocasionarà "injustificadament" pèrdues milionàries als més d'11.000 camions que diàriament travessen la frontera.

stats