Alimentació

Oli ecològic d’una parella d’economistes de Barcelona al bell mig de les Garrigues

Cometes és la marca que va revolucionar una finca tradicional de 27 hectàrees d’olivers per fer-ne producció biodinàmica

3 min
Els productors treballes a mà amb sistemes tradicionals
Dossier Catalunya, líder en alimentació ecològica al sud d'Europa Desplega
1
Catalunya és el mercat líder de l'alimentació ecològica del sud d'Europa
2
De pare a filla: 35 anys de ramaderia i agricultura ecològica a la falda dels Pirineus
3
Oli ecològic d’una parella d’economistes de Barcelona al bell mig de les Garrigues
4
“Es fan recomanacions dietètiques que no estan alineades amb les condicions del planeta”
5
Espanya, lluny del nord d'Europa en consum d'aliments ecològics
6
Festí Fest, el festival sostenible per llepar-se els dits que organitza el diari ARA
L'Editorial
Menjar sa i salvar el planeta

La Pobla de CérvolesLa Cometa del Lladó era el nom amb què es coneixia antigament una partida al terme de la Pobla de Cérvoles però ben a prop de Cervià de les Garrigues. Una inscripció sobre un llindar de pedra, datada l’any 1903, concedeix a un tal Jaume Lladó la propietat original d’una finca d’olivers que ha passat per moltes mans. De generació en generació, s’hi ha practicat una agricultura tradicional per a la producció d’oli d’oliva arbequina verge extra i que ha arribat fins avui amb els últims propietaris: una parella d’economistes de Barcelona que l’any 2015 va comprar la partida, rebatejada com les Cometes.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Neus Farran i Martin González vivien i treballaven a Barcelona, però sempre han estat amants de la natura. Ella havia estudiat empresarials i era especialista en comptabilitat; ell, fill d’una empleada del consolat alemany, havia estudiat macroeconomia a la universitat de Göttingen i va arrelar-se al sector de la banca durant més de deu anys.

Rere la compra de la finca, van acordar amb un veí del poble que cuidés les oliveres amb les tècniques convencionals de sempre. Però l’any següent donarien un cop de timó definitiu que convertiria el de les Cometes en un dels pocs cultius d'oliva ecològica de la comarca. 

Amb prop de trenta hectàrees de terreny, la meitat de la finca és un bosc de pins, mentre que desenes d’olivers s’hi intercalen a través de bancals de pedra. La decisió de fer-ne oli ecològic els va obligar a passar tres anys en transició, fins que el 2019 van obtenir la primera certificació oficial. Reconeixen que la producció va caure més del 10% en aquells primers anys, el temps que les oliveres necessiten per acostumar-se al nou sistema de cultiu.

Els productors van renunciar al molí del poble.

No llauren la terra i recorren a les cobertes vegetals per conservar la humitat i generar biodiversitat. Òbviament, no usen productes químics, sinó coure i infusions per prevenir malalties. Cullen les olives amb un vibrador de tractor perquè caiguin a la pastera sense tocar el terra. D’aquesta manera eviten el rentat amb una aigua que podria fer perdre l’essència del seu fruit i, fins i tot, perjudicar-lo amb microorganismes. “Volem un oli de màxima qualitat amb un respecte total pel medi ambient”, conclouen.

Els primers anys portaven les olives al molí de la cooperativa local, però els sortia car haver de finançar la neteja de les instal·lacions per no barrejar el seu amb l’oli convencional. El 2018, ja amb la marca pròpia Oli Cometes, utilitzaven un molí privat dels Torms, però no gaudien de la llibertat de collir quan volguessin. Va ser el 2021 quan van invertir en el seu propi molí.

Neus i Martín busquen la màxima coherència en la seva activitat, encara que vagi en detriment dels ingressos. La llei no els hi obliga, però de la collita sempre separen aquella part que queda als marges de la seva finca, la que frega amb les veïnes. “No sabem si el vent porta pesticides d’algun altre pagès i contamina involuntàriament la nostra oliva”, argumenten. Cada any, dels 2.000 litres de producció d’oli que obtenen, un 20% l’etiqueten com a convencional i, òbviament, és un terç més barat que l’ecològic.

Tot i que reivindiquen l’arribada del canal Segarra-Garrigues al municipi, les seves oliveres encara són de secà i això asseguren que es reflecteix en el sabor, més intens que el de regadiu. Confien que amb un futur reg de suport (el que utilitza dosis molt inferiors d’aigua) podrien triplicar la seva producció d’oli. “L’aigua donaria molta més vida i rendibilitat a la finca i al poble”, demanen. 

Ingressos addicionals

Mentre l'arribada de l'aigua no sigui un fet, els empresaris recorren a l’oleoturisme per compensar els pocs beneficis que tenen. Experiències de tastos, vermuts, esmorzars, visites i tallers són algunes de les propostes que els estan funcionant. I, a més, els serveixen per convèncer els turistes de la seva filosofia. Els visitants tenen l’oportunitat de tastar els diferents olis que obtenen “i queden convençuts de la diferència de qualitat”, asseguren.

El seu oli més preuat, que ja suposa la meitat de tota la producció, és el biodinàmic, practicat amb els principis ecològics en estat pur. Certificat per la marca internacional Demeter, l’oli biodinàmic Cometes està elaborat tenint en compte la influència dels cossos celestes, seguint un escrupolós calendari d’arrel, fulla, flor i fruit, i respectant al màxim la biodiversitat de la finca. Aquest oli, de moment, és poc preuat al nostre país i, en la major part, l’exporten a Alemanya o el venen a uns pocs restaurants catalans de gamma alta.

“El nostre objectiu no és maximitzar beneficis, sinó la qualitat”, declaren.

Dossier Catalunya, líder en alimentació ecològica al sud d'Europa
Vés a l’ÍNDEX
stats