Alimentació

Nou rècord de vendes del Cava, amb 249 milions d'ampolles

El president dels cavistes carrega contra una possible aliança entre Corpinnat i Clàssic Penedès per crear una DO nova

Imatge d'arxiu d'ampolles de cava.
2 min

BarcelonaLa denominació d'origen Cava va tornar a batre el 2022 el seu rècord de vendes, amb 249 milions d'ampolles, un 4,5% més que el 2021, segons dades presentades aquest dijous per la mateixa DO.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les vendes a l'estranger van tornar a tirar del carro de la facturació, amb un 69% de les ampolles venudes fora d'Espanya. Per països, Alemanya ha sigut la principal destinació, i les vendes hi van augmentar un 2,2%, seguida pels Estats Units, Bèlgica i el Regne Unit. Suècia s'ha colat com a cinquè país amb més vendes, una "sorpresa", segons el president del Consell Regulador, Javier Pagés.

No obstant, el mercat espanyol explica bona part del creixement de l'any passat, gràcies a un increment de les vendes del 13,5% en comparació amb l'exercici anterior, i superant els 77 milions d'ampolles venudes. Pagés ha atribuït aquestes bones xifres a la represa de l'activitat de l'hostaleria i la restauració, on les vendes han crescut un 30,4% respecte al 2021, un any encara marcat per les restriccions contra el covid. Pel que fa al canal de venda en botiga, la pujada anual va ser del 4,3%. Pagés ha celebrat que les marques anomenades Guarda Superior, que són les de més qualitat i 100% ecològiques, han crescut a un ritme superior a les altres, amb un augment del 18%.

De cara al 2023, Pagés s'ha mostrat optimista tot i la sequera que afecta Catalunya: "No veig per què no tornarem a fer un bon any", ha comentat, tot i que no ha volgut fer cap pronòstic sobre vendes. "Hi ha molts condicionants i incertesa", ha dit, en referència a les condicions climàtiques, però també a l'encariment de les primeres matèries i l'energia, a les turbulències recents del sector bancari i a les tensions geopolítiques derivades de la guerra d'Ucraïna.

El president del Consell Regulador del Cava, Javier Pagés, aquest dijous a Barcelona

Tensió amb Corpinnat i Clàssic Penedès

Pel que fa a la possibilitat que les marques Corpinnat i Clàssic Penedès –la marca d'escumosos de la DO Penedès– creïn una nova denominació d'origen amb el beneplàcit de la Generalitat, Pagés ha declarat: "Deu ser una broma". El president de la DO Cava ha expressat dubtes sobre la seva viabilitat, ja que –ha dit– seria difícil de fer-ho encaixar amb la normativa europea de denominacions d'origen. "No en tinc constància i ningú me n'ha dit res", ha afegit.

Segons Pagés, no és possible constituir "una nova DO dintre d'una DO, per fer escumosos i amb el mateix mètode", i ha reiterat, com ja havia fet en altres ocasions, que seria més productiu per al sector que les empreses anessin unides. El 2019 el govern espanyol no es va mostrar favorable a una nova DO.

Els cellers que formen Corpinnat i Clàssic Penedès van abandonar la DO Cava el 2019 i el 2014, respectivament, i abans de la pandèmia ja van obrir negociacions per crear una DO nova, fet que sempre ha tingut l'oposició frontal del Cava, que considera negatiu trencar la unitat del sector i suplantar-los la marca. Per la seva banda, la DO Cava va fragmentar en zones i subzones la seva DO, que en el cas dels cellers catalans se situen sota un segell específic anomenat Comtats de Barcelona.

stats