Nestlé inverteix 22 M€ en una nova caldera de biomassa a la planta de Girona
La multinacional suïssa reutilitzarà el marro de cafè de la seva fàbrica
Esplugues de LlobregatLa multinacional alimentària Nestlé destinarà 22 milions d'euros a la construcció d'una segona caldera de biomassa a la seva fàbrica de cafè de Girona. Aquesta inversió permetrà reutilitzar la totalitat de les 52.000 tones de marro de cafè que genera la factoria, segons ha anunciat aquest dilluns Jordi Llach, conseller delegat del grup suís a Espanya.
La planta gironina ja compta amb una primera caldera de biomassa en funcionament des del 2020 en la qual la companyia havia invertit 17 milions. La nova instal·lació es diferencia perquè reutilitza el marro del cafè juntament amb biomassa provinent de la neteja de boscos catalans. A més, el projecte també inclou dos magatzems a les mateixes instal·lacions.
Amb els residus de biomassa forestal i cafè, la caldera permet produir vapor d'aigua que s'utilitza per al procés de producció del cafè, mentre que les cendres de la combustió es destinen a l'elaboració de ciment. L'objectiu de Nestlé és produir el 80% del vapor demandat per la factoria a través de fonts renovables abans d'acabar el 2025.
Amb la nova caldera, a banda de reutilitzar les restes de cafè molt que genera la factoria, reduirà les emissions de diòxid de carboni del centre en 18.000 tones, un 30% de les emissions actuals. A més, també disminuirà la quantitat de gas natural que ara utilitza per a l'elaboració del cafè. Llach ha qualificat la inversió de "clar exemple d'economia circular".
Un altre dels elements per millorar la sostenibilitat anunciats per Nestlé és en el transport del cafè, que arriba verd al port de Barcelona i es transporta fins a la fàbrica gironina en una flota de camions elèctrics o que han substituït el dièsel per biocombustible HVO, que també retalla un 80% les emissions de gasos d'efecte hivernacle.
Fàbrica històrica
La fàbrica de cafè de Girona és una de les més consolidades de les quatre que la multinacional té a Catalunya, d'un total de deu al conjunt d'Espanya. Des de la seva obertura el 1968, la planta ha produït cafè soluble de la marca Nescafé i, a partir del 2009, va iniciar la producció de càpsules per a cafetera de la marca Dolce Gusto. Actualment, té uns 870 treballadors i exporta més d'un 85% de la producció a 53 països, segons dades de la mateixa empresa.
El 2023 la filial espanyola de Nestlé, amb seu a Esplugues de Llobregat, va tancar l'exercici amb un increment del 6,3% de les vendes, fins als 2.496 milions d'euros, repartits en 970 milions de vendes a l'estranger i 1.526 milions de vendes en territori estatal.