Alimentació
Alimentació07/10/2023

L'increment del preu, únic consol per als productors de raïm

La sequera deixa una collita més minsa i ceps danyats per la calor en diverses zones de Catalunya

BarcelonaLa verema del 2023 ha estat marcada per la sequera i les altes temperatures, que han afectat negativament la collita, segons Unió de Pagesos. El sindicat agrari celebra que la mala temporada ha comportat un increment dels preus mínims per quilo de raïm que paguen els cellers als pagesos, però recorda que aquest augment no ha servit per compensar ni l'encariment de costos ni la menor producció.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les dades oficials parlen d'una caiguda del 28% de la collita, a falta de les últimes dades de les varietats més tardanes. Malgrat això, segons el responsable de vinya d'Unió de Pagesos, Josep Marrugat, les xifres "no reflecteixen tota la cruesa" de la situació. "La sequera ve d'abans de la verema i encara continua", recorda. Marrugat apunta que altres anys hi havia hagut moviments de producció provinents d'altres zones que haurien inflat artificialment la xifra final de la collita, per la qual cosa demana a les administracions "investigar" que no es repeteixi aquesta situació.

Cargando
No hay anuncios

La verema –la més primerenca de la història– ha variat segons les diferents denominacions d'origen (DO) del país. Per exemple, per la proximitat amb el riu Ebre, la Terra Alta és una de les zones que menys ha patit enguany la sequera, juntament amb la DO Costers del Segre, ja que han pogut utilitzar els sistemes de regadiu durant diversos moments de l'any per pal·liar la falta de pluja. La DO Tarragona va informar dimecres que la producció havia caigut un 30% respecte al 2022, però es mostrava "satisfeta per l’estat sanitari del raïm", que "enguany ha estat especialment bo, tot i ser el gra una mica més petit de l’habitual".

Cargando
No hay anuncios

Un altre punt que també preocupa la pagesia és l'impacte que la manca de pluges i la forta calor continuada està tenint no només sobre la quantitat i la qualitat del raïm, sinó sobre les plantacions en si. "Els ceps se n'han ressentit, les vinyes estan depauperades i algunes s'estan morint" a causa de la sequera i les temperatures extremes que Catalunya arrossega des de fa mesos, i que s'afegeixen a dos anys més amb molta calor i poca pluja. El sindicat apunta que, si es manté la situació, caldrà que les autoritats preparin "mesures per reestructurar la vinya" arreu del país i "ajudes" als productors més afectats, segons Marrugat.

Tot i els danys provocats pel clima, Unió de Pagesos es mostra satisfeta per l'increment del preu, que aquesta temporada s'ha situat en un mínim d'aproximadament 60 cèntims per a les varietats parellada, xarel·lo i macabeu, les més freqüents per a l'elaboració de cava. "Partíem de 40 cèntims" l'any passat, recorda Marrugat, i al juliol un informe de la Generalitat, la Federació de Cooperatives Agràries (FCAC) i el Centre de Recerca en Economia i Desenvolupament Agroalimentari (CREDA) va apuntar que el preu mínim s'hauria de situar per damunt dels 44 cèntims.

Cargando
No hay anuncios

Els 60 cèntims per quilo (i un euro per quilo en les varietats ecològiques) és el preu mitjà que fa anys que Unió de Pagesos situa com a mínim per garantir la subsistència de les explotacions de vinya a Catalunya, un xifra que, a parer de Marrugat, "s'hauria de mantenir encara que torni a augmentar la producció" en els anys vinents. "Em dona ànims veure que el cava també pot pagar el mínim", afegeix Marrugat.

El fet que el preu hagi augmentat aquest any ha permès a molts agricultors superar la temporada, marcada per l'encariment de costos de carburants o fertilitzants.

Cargando
No hay anuncios

Problemes amb el raïm negre

El preu alt del raïm blanc no s'ha traslladat a les varietats negres de raïm, cosa que afecta la viabilitat de moltes finques. "El futur de les vinyes de negre a Catalunya és incert", apunta Marrugat.

Cargando
No hay anuncios

La zona més afectada és la DO Terra Alta, que és on hi ha una part més gran de la producció que es ven a l'engròs. Per contra, altres denominacions amb una gran proporció de negre, com ara el Priorat, el Montsant o l'Empordà, tenen més sortida, ja que la collita acaba majoritàriament en cellers locals. Malgrat això, la quantitat de nova vinya de varietats negres plantades els últims anys ha caigut notablement.

La crisi del raïm negre no és un cas únicament català, sinó que també es produeix en altres zones de l'Estat, com la Rioja. "El nivell de preus no funciona", diu Marrugat, que recorda que ja hi va haver una campanya fa vint anys per fomentar la plantació de vinyes negres, però justament ara que han envellit es repeteix la situació.

Cargando
No hay anuncios