Alimentació
Alimentació30/09/2022

Els independents exigeixen a la Generalitat que desencalli la nova DO d'escumosos

Els cellers de Corpinnat aspiren a agrupar-se fora del cava amb tots els que fan vi escumós "d'alta qualitat" al Penedès

GelidaNou capítol en l'enrevessat mapa dels vins escumosos catalans, sorgit a partir dels cellers que van marxar de la denominació d'origen (DO) Cava amb l'argument que no fa prou per prioritzar les elaboracions de qualitat. La marca col·lectiva Corpinnat, que agrupa 11 cellers del Penedès que elaboren escumosos –i que eren abans majoritàriament part de la DO Cava–, ha exigit a la Generalitat més implicació per desencallar la creació d'una nova DO que reuneixi els cellers que fan escumosos "d'alta qualitat" al Penedès.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els contactes per crear la DO ja fa temps que duren, en especial entre Corpinnat i Clàssic Penedès –els elaboradors d'escumosos sota el paraigua de la DO Penedès i que a principis d'any ja van anunciar que crearien una DO pròpia–, però no han fructificat per la disparitat de criteris sobre els requisits que s'hauria d'exigir als seus integrants. D'aquí ve la reclamació de Corpinnat a la Generalitat, a la qual urgeix a definir la normativa aplicable per a tot el sector vitivinícola i evitar que estigui subjecte a interpretacions. Corpinnat confia que amb un marc general clar es podria facilitar un acord entre el mateix Corpinnat, Clàssic Penedès, elaboradors sense DO o fins i tot alguns de la DO Cava per integrar-se a la marca col·lectiva que ara és Corpinnat, o bé incorporar la marca dins d'una altra DO o bé crear una DO nova.

Cargando
No hay anuncios

Corpinnat va fer pública l'exigència dijous al vespre en el marc de la primera edició de la seva festa de la verema que es va celebrar al celler Torelló. El president de Corpinnat, Ton Mata (celler Recaredo), va reivindicar la tasca dels elaboradors per crear una nova DO, però va advertir que poc més poden fer si no els acompanya la Generalitat a través del departament d'Acció Rural o l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi). "Reclamem a l'Incavi que arbitri les diferents sensibilitats del sector i propiciï un acord que permeti diferenciar i prestigiar els grans vins escumosos que s'elaboren al Penedès", va dir Mata.

Diferències entre cellers

Un dels requisits qualitatius que Corpinnat ja té per als seus cellers i que veu "irrenunciable" per a la futura DO és que el 100% de la vinificació s'ha de fer a la propietat, de manera que els cellers poden comprar raïm, però no vi ja elaborat per fer-ne escumós. Aquest és un dels principals esculls que encallen la futura DO i Corpinnat estima que es podria resoldre atorgant a cada celler un distintiu que indiqui la seva manera de treballar perquè quedi clara a ulls del consumidor. La llei de la vitivinicultura aprovada el 2020 ja ho preveu parcialment amb la figura del viticultor-elaborador, i hi ha denominacions, com Montsant, que ja han creat els seus propis distintius. Per la seva banda, l'Incavi s'ha limitat a afirmar que treballa per desplegar la llei "en tots els àmbits i aspectes per reforçar el sector".